Your browser does not support JavaScript!

Kukurydziany kurczak w sosie śmietanowym

Składniki

  • 1 opakowanie Kukurydzy Złocistej Bonduelle 212 ml (2×106 ml)
  • 1 podwójna pierś z kurczaka kukurydzianego (ok. 700 g)
  • 300 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 75 g cebuli
  • 30 ml oliwy
  • 25 g kaparów
  • 15 g mąki pszennej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1 mały pęczek koperku
  • Sól i pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Kukurydziany kurczak w sosie śmietanowym - Krok 1

Kurczaka oprószamy solą, pieprzem, ostrą papryką i obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor z obu stron.

2.

Kukurydziany kurczak w sosie śmietanowym - Krok 2

Dodajemy drobno pokrojone czosnek i cebulę i przesmażamy razem. Nie rumienimy cebuli.

3.

Kukurydziany kurczak w sosie śmietanowym - Krok 3

Gdy cebula i czosnek są miękkie, dolewamy śmietankę. Dusimy około 10-12 minut. W tym czasie kurczak powinien się dogotować, a sos zgęstnieć.

4.

Kukurydziany kurczak w sosie śmietanowym - Krok 4

Dodajemy kapary i osączoną z zalewy kukurydzę. Doprawiamy do smaku i posypujemy obficie posiekanym koperkiem. Podajemy z ulubionym makaronem Warzywio.

Smacznego!

Kukurydziany kurczak w sosie śmietanowym

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.