Żurek z purée ziemniaczanym ze szpinakiem i kukurydzą

Żurek z purèe ziemniaczanym ze szpinakiem i kukurydzą

Składniki

  • 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle 425 ml
  • 500 ml zakwasu na żurek
  • 250 g ziemniaków
  • 200 g kiełbasy białej lub lekko podwędzanej
  • 200 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, por, seler)
  • 100 g boczku wędzonego
  • 100 g szpinaku
  • 75 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 50 g masła
  • 2-4 jajka
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • ½ łyżeczki majeranku
  • Sól i pieprz

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Żurek z purèe ziemniaczanym ze szpinakiem i kukurydzą - Składniki

Żurek z purèe ziemniaczanym ze szpinakiem i kukurydzą - Krok 1

Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku przez około 20 min. od chwili zagotowania, do miękkości.

Żurek z purèe ziemniaczanym ze szpinakiem i kukurydzą - Krok 2

Kiełbasę i boczek zalewamy 1,5 l wody. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy 20 min.

Żurek z purèe ziemniaczanym ze szpinakiem i kukurydzą - Krok 3

Ziemniaki rozgniatamy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy przesmażony na maśle szpinak, śmietanę oraz osączoną z zalewy kukurydzę. Mieszamy. Jeśli to konieczne, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Żurek z purèe ziemniaczanym ze szpinakiem i kukurydzą - Krok 4

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy na połówki.

Żurek z purèe ziemniaczanym ze szpinakiem i kukurydzą - Krok 5

Kiełbasę i wędzonkę wyjmujemy z żurku. Dodajemy zakwas i gotujemy około 10 min. Doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Kiełbasę kroimy w plasterki i dodajemy do gotowego żurku. Na talerze wykładamy po porcji purèe i zalewamy żurkiem. Podajemy z jajkiem.

Żurek z purèe ziemniaczanym ze szpinakiem i kukurydzą

•ᴗ• Żurek z purèe ziemniaczanym ze szpinakiem i kukurydzą
http://Puszka%20konserwowej%20kukurydzy%20złocistej%20marki%20Bonduelle,%20bez%20dodatku%20cukru%20i%20GMO.

Kukurydza Złocista Bez Pozostałości Pestycydów

Kukurydza Złocista Bonduelle to naturalnie słodka (bez dodatku cukru) kukurydza o chrupiących, soczystych ziarnach w intensywnym żółtym kolorze. Kukurydza Bonduelle to idealny dodatek do zielonej sałaty, faszerowanej papryki, kuchni meksykańskiej czy zup, ale świetnie smakuje też sama, najlepiej z masłem i solą na ciepło.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Wieniec ptysiowy z chrzanowym twarożkiem i warzywami

Wieniec ptysiowy z chrzanowym twarożkiem i warzywami

Klops z białej kiełbasy z jajkiem, kukurydzą i groszkiem

Klops z białej kiełbasy z jajkiem, kukurydzą i groszkiem

Ciasto leśny mech

Ciasto leśny mech

Zobacz więcej takich przepisów