Your browser does not support JavaScript! Żurek z purée ziemniaczanym ze szpinakiem i kukurydzą - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle 425 ml

  • 500 ml zakwasu na żurek

  • 250 g ziemniaków

  • 200 g kiełbasy białej lub lekko podwędzanej

  • 200 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, por, seler)

  • 100 g boczku wędzonego

  • 100 g szpinaku

  • 75 ml kwaśnej śmietany 18%

  • 50 g masła

  • 2-4 jajka

  • 2-3 ziarna ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • ½ łyżeczki majeranku

  • Sól i pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

W Bonduelle wiemy, jak ważne jest dbanie o zdrowie i planetę, dlatego nasza kukurydza jest Bez pozostałości pestycydów. Oferujemy naszym konsumentom podwójną gwarancję Bonduelle: dbanie o najwyższą jakość naszych warzyw i zobowiązanie do promowania zrównoważonego rolnictwa, aby jak najlepiej wykorzystać naturę, nie szkodząc jej. (więcej)


Przygotowanie

1

Żurek z purèe ziemniaczanym ze szpinakiem i kukurydzą - Krok 1

Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku przez około 20 min. od chwili zagotowania, do miękkości.

2

Żurek z purèe ziemniaczanym ze szpinakiem i kukurydzą - Krok 2

Kiełbasę i boczek zalewamy 1,5 l wody. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy 20 min.

3

Żurek z purèe ziemniaczanym ze szpinakiem i kukurydzą - Krok 3

Ziemniaki rozgniatamy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy przesmażony na maśle szpinak, śmietanę oraz osączoną z zalewy kukurydzę. Mieszamy. Jeśli to konieczne, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

4

Żurek z purèe ziemniaczanym ze szpinakiem i kukurydzą - Krok 4

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy na połówki.

5

Żurek z purèe ziemniaczanym ze szpinakiem i kukurydzą - Krok 5

Kiełbasę i wędzonkę wyjmujemy z żurku. Dodajemy zakwas i gotujemy około 10 min. Doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Kiełbasę kroimy w plasterki i dodajemy do gotowego żurku. Na talerze wykładamy po porcji purèe i zalewamy żurkiem. Podajemy z jajkiem.

:)

Żurek z purèe ziemniaczanym ze szpinakiem i kukurydzą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu