Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku przez około 20 min. od chwili zagotowania, do miękkości.
Kiełbasę i boczek zalewamy 1,5 l wody. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy 20 min.
Ziemniaki rozgniatamy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy przesmażony na maśle szpinak, śmietanę oraz osączoną z zalewy kukurydzę. Mieszamy. Jeśli to konieczne, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy na połówki.
Kiełbasę i wędzonkę wyjmujemy z żurku. Dodajemy zakwas i gotujemy około 10 min. Doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Kiełbasę kroimy w plasterki i dodajemy do gotowego żurku. Na talerze wykładamy po porcji purèe i zalewamy żurkiem. Podajemy z jajkiem.
Napisz komentarz