Your browser does not support JavaScript!

Żurek z purèe ziemniaczanym ze szpinakiem i kukurydzą

Składniki

  • 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle 425 ml
  • 500 ml zakwasu na żurek
  • 250 g ziemniaków
  • 200 g kiełbasy białej lub lekko podwędzanej
  • 200 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, por, seler)
  • 100 g boczku wędzonego
  • 100 g szpinaku
  • 75 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 50 g masła
  • 2-4 jajka
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • ½ łyżeczki majeranku
  • Sól i pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Żurek z purèe ziemniaczanym ze szpinakiem i kukurydzą - Krok 1

Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku przez około 20 min. od chwili zagotowania, do miękkości.

2.

Żurek z purèe ziemniaczanym ze szpinakiem i kukurydzą - Krok 2

Kiełbasę i boczek zalewamy 1,5 l wody. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy 20 min.

3.

Żurek z purèe ziemniaczanym ze szpinakiem i kukurydzą - Krok 3

Ziemniaki rozgniatamy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy przesmażony na maśle szpinak, śmietanę oraz osączoną z zalewy kukurydzę. Mieszamy. Jeśli to konieczne, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

4.

Żurek z purèe ziemniaczanym ze szpinakiem i kukurydzą - Krok 4

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy na połówki.

5.

Żurek z purèe ziemniaczanym ze szpinakiem i kukurydzą - Krok 5

Kiełbasę i wędzonkę wyjmujemy z żurku. Dodajemy zakwas i gotujemy około 10 min. Doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Kiełbasę kroimy w plasterki i dodajemy do gotowego żurku. Na talerze wykładamy po porcji purèe i zalewamy żurkiem. Podajemy z jajkiem.

Smacznego!

Żurek z purèe ziemniaczanym ze szpinakiem i kukurydzą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.