
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1,5 godz.
- średnie
Mięso marynujemy w oliwie, przyprawach i pokrojonych w kostki lub paski suszonych pomidorach.
Po upływie około godziny pieczemy kurczaka w ok. 180 stopniach, do momentu aż będzie złocisty.
Cebulę szklimy na oliwie, dodajemy soczewicę, ocet winny i 1/4 szklanki zimnej wody. Dusimy ok. 5 minut, aż woda odparuje.
Potrawę najlepiej podawać ze świeżą bazylią i pieczywem.
Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej