
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 20 min.
- łatwe
Kurczaka kroimy w kostkę. Dodajemy cukier, połowę sosu sojowego, ocet ryżowy, połowę oleju i 1 ząbek czosnku. Odstawiamy na 10 minut.
Kurczaka smażymy na dobrze rozgrzanej patelni lub w woku. Następnie przekładamy na talerzyk i wycieramy patelnię.
Na pozostałym oleju smażymy krótko posiekany czosnek, chili i starty imbir.
Dodajemy warzywne danie chińskie, dodajemy sos sojowy i smażymy około 6 minut.
Kurczaka posypujemy sezamem i łączymy z warzywami i ryżem.
Nazwa „brokuł” pochodzi od włoskiego słowa „brocco” oznaczającego „łodygę zakończoną kwiatem”. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie w I wieku n.e. był przygotowywany z oliwą, białym winem i czosnkiem. Powoli jednak znikał z talerzy Włochów, aby pojawić się w XVI wieku we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego i północnej Europie. We Francji warzywo spopularyzowała Katarzyna Medycejska, żona króla Henryka II, która mianowała brokuły „włoskim szparagiem”. Do Polski sprowadziła je w XVI wieku królowa Bona. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej