
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- łatwe
Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy, kroimy na pół.
Z papryk usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w większą kostkę.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C, formę do zapiekania smarujemy oliwą, wykładamy pokrojone warzywa i oprószamy kuminem, wędzoną papryką, solą i pieprzem, skrapiamy jeszcze z wierzchu oliwą i wstawiamy do piekarnika na ok. 40 min.
Siekamy koperek i dymki. Do upieczonych ziemniaków dodajemy osączoną kukurydzę i posiekane zioła, podajemy na ciepło.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej