
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Kaszę gryczaną przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odstawiamy do przestygnięcia.
Ogórki, paprykę, cebulę i ser kroimy w niedużą kostkę.
Oliwę łączymy z sokiem z cytryny, musztardą i oregano. Doprawiamy solą i pieprzem.
Do kaszy dodajemy paprykę, cebulę, korniszony, ser wędzony, osączony groszek i kukurydzę. Dolewamy dressing musztardowy i mieszamy. Przed podaniem sałatkę warto schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej