
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- średnie
Pierś z indyka kroimy w paski i podsmażamy na oliwie, doprawiamy solą i pierzem. Kiedy mięso się zrumieni dodajemy amerykańską fasolkę Barbecue. Dusimy przez 15 min.
Nieobrane ziemniaki dokładnie myjemy. Kroimy na ćwiartki. Wrzucamy do wrzątku na 3 min i od razu wyjmujemy do miski.
Dodajemy pomidorki cherry. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy rozmarynem. Pieczemy w 200 st. C przez ok. 20 min.
Na talerz wykładamy porcję fasoli z indykiem, kilka ćwiartek ziemniaków i pomidorków.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej