
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Cebulkę siekamy w piórka. Paprykę kroimy w podłużne kawałki, ogórki w talarki, pomidory w mniejsze kawałki.
Przygotowujemy dressing: przy pomocy łyżeczki łączymy 6 łyżek oliwy, sok z połowy cytryny, miód, musztardę, drobno posiekany czosnek, sól i pieprz.
Przygotowujemy pół opakowania żółtej i pół opakowania zielonej fasolki, gotując ją przez około 3-4 minuty na parze, wrzucając na 3 minuty do gorącej wody, bądź wstawiając na 3-4 minuty do mikrofalówki. Kolejno odcedzamy warzywa, przelewamy zimną wodą.
Umytą i osuszoną sałatę rwiemy w mniejsze kawałki. W misce umieszczamy sałatę, paprykę, pomidory, ogórki, cebulkę, fasolkę szparagową, odsączoną kukurydzę. Całość polewamy dressingiem i delikatnie mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki, gdzie jest hodowana od ponad 7000 lat. Jej pierwsze ślady uprawy znaleziono na obszarze dzisiejszych stanów Utah i Arizona w Stanach Zjednoczonych, ale szeroko uprawiano ją także w krajach Ameryki Środkowej i Południowej jak Meksyk, Peru, Boliwia czy Ekwador. Do Europy dotarła za sprawą hiszpańskich żeglarzy, gdzie spopularyzowała się dopiero w XVI wieku, głównie we Francji, gdzie ceniono ją ze względu na jej właściwości odżywcze. Obecnie uprawiana jest w prawie wszystkich krajach świata. W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej – delikatna żółta oraz bardziej wyrazista w smaku zielona. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej