
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 2 godz.
- łatwe
Marchewkę odcedzamy z zalewy i miksujemy na gładkie puree.
W niewielkim garnku zagotowujemy mleko z cukrem oraz ekstraktem waniliowym. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy serek oraz marchewkowe puree. Mieszamy do całkowitego połączenia i studzimy.
Lody przygotowujemy w zmrożonej maszynie do lodów lub przekładamy do pojemnika i mrozimy, co jakiś czas miksując masę. Czynność powtarzamy do momentu, aż lody się odpowiednio zmrożą.
Gotowe lody mieszamy z połową posiekanej czekolady. Pozostałą czekoladą posypujemy lody na wierzchu. W razie konieczności ponownie wstawiamy do zamrażarki.
Marchewka ma już ponad kilka tysięcy lat. Jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wyglądała i smakowała zupełnie inaczej. W starożytności można było spróbować białej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomarańczową, popularną dzisiaj odmianę. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej
Jestem w szoku, że marchewkowe lody mogą tak smakować!
Warzywa potrafią zaskakiwać 🙂