Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem

Składniki

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem - Składniki

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem - Krok 1

Masło roztapiamy w niewielkim rondelku. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz musztardę. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy.

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem - Krok 2

Z papieru wycinamy kształt ryby. Następnie docinamy płat ciasta francuskiego według szablonu. Wycinamy w ten sposób 2 części ryby.

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem - Krok 3

Pierwszy płat ciasta smarujemy rozkłóconym białkiem. Układamy filet z łososia, pozostawiając brzegi wolne. Łososia smarujemy miksturą z masła, czosnku i musztardy. Oprószamy solą i pieprzem.

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem - Krok 4

Rozmrożony na sicie szpinak oraz listki bazylii delikatnie rozkładamy na łososiu. Oprószamy solą i pieprzem.

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem - Krok 5

Całość przykrywamy drugim płatem ciasta i sklejamy obie części. Tak przygotowaną rybę smarujemy żółtkiem, a następnie za pomocą okrągłej foremki i noża zaznaczamy na cieście głowę, łuski i płetwy. Z resztek ciasta robimy oko. Rybę pieczemy 25 minut w temp. 190℃.

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem

•ᴗ• Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Zdjęcie Warzywne Inspiracje

Pierogi z soczewicą, grzybami i groszkiem

Zdjęcie Warzywne Inspiracje

Świąteczne paszteciki do barszczu

Zielone uszka z grzybami i groszkiem

Zielone uszka z grzybami i groszkiem

Zobacz więcej takich przepisów