Your browser does not support JavaScript!

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem

Składniki

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem - Krok 1

Masło roztapiamy w niewielkim rondelku. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz musztardę. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy.

2.

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem - Krok 2

Z papieru wycinamy kształt ryby. Następnie docinamy płat ciasta francuskiego według szablonu. Wycinamy w ten sposób 2 części ryby.

3.

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem - Krok 3

Pierwszy płat ciasta smarujemy rozkłóconym białkiem. Układamy filet z łososia, pozostawiając brzegi wolne. Łososia smarujemy miksturą z masła, czosnku i musztardy. Oprószamy solą i pieprzem.

4.

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem - Krok 4

Rozmrożony na sicie szpinak oraz listki bazylii delikatnie rozkładamy na łososiu. Oprószamy solą i pieprzem.

5.

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem - Krok 5

Całość przykrywamy drugim płatem ciasta i sklejamy obie części. Tak przygotowaną rybę smarujemy żółtkiem, a następnie za pomocą okrągłej foremki i noża zaznaczamy na cieście głowę, łuski i płetwy. Z resztek ciasta robimy oko. Rybę pieczemy 25 minut w temp. 190℃.

Smacznego!

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.