Your browser does not support JavaScript! Pasztet warzywny - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspiruj膮ce przepisy. Czy chcesz, aby Ci臋 o nich powiadamia膰?


Przygotowanie

1

Pasztet warzywny - Krok 1

Fasolk臋 rozmra偶amy na suchej patelni.

2

Pasztet warzywny - Krok 2

Warzywa z roso艂u, fasol臋 cannellini z zalew膮 oraz 鈪 fasolki szparagowej 偶贸艂tej i zielonej miksujemy na g艂adki mus za pomoc膮 blendera lub malaksera.

3

Pasztet warzywny - Krok 3

Dodajemy bu艂k臋 tart膮 i przeci艣ni臋ty przez prask臋 czosnek. Doprawiamy do smaku sol膮, pieprzem i majerankiem. Mieszamy.

4

Pasztet warzywny - Krok 4

Dodajemy pozosta艂膮 fasolk臋 i jeszcze raz mieszamy.

5

Pasztet warzywny - Krok 5

Do keks贸wki o wymiarach ok. 11 x 22 cm skropionej oliw膮 i wy艂o偶onej pergaminem przek艂adamy mas臋 pasztetu i pieczemy oko艂o 45 minut w 180鈩. Sch艂adzamy przed pokrojeniem.

:)

Pasztet warzywny

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Ma艂gorzata Gutral

Czy wiesz, 偶e...

Fasolka szparagowa聽pochodzi z Ameryki, gdzie jest hodowana od ponad 7000 lat. Jej pierwsze 艣lady uprawy znaleziono na obszarze dzisiejszych stan贸w Utah i Arizona w Stanach Zjednoczonych, ale szeroko uprawiano j膮 tak偶e w krajach Ameryki 艢rodkowej i Po艂udniowej jak Meksyk, Peru, Boliwia czy Ekwador. Do Europy dotar艂a za spraw膮 hiszpa艅skich 偶eglarzy, gdzie spopularyzowa艂a si臋 dopiero w XVI wieku, g艂贸wnie we Francji, gdzie ceniono j膮 ze wzgl臋du na jej w艂a艣ciwo艣ci od偶ywcze. Obecnie uprawiana jest w prawie wszystkich krajach 艣wiata. W Polsce wyst臋puj膮 dwie odmiany fasolki szparagowej 鈥 delikatna 偶贸艂ta oraz bardziej wyrazista w smaku zielona. (wi臋cej)

Napisz komentarz

Oce艅 przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i bloger贸w kulinarnych. Jako mi艂o艣nicy r贸偶norodnej kuchni opartej o produkty ro艣linne wierzymy, 偶e ka偶dy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz wi臋cej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejd藕 do sklepu