Marokańska sałatka z ciecierzycą i chrupiącą soczewicą

Marokańska sałatka z ciecierzycą i chrupiącą soczewicą.

Składniki

Składniki na chrupiąca soczewicę:

Składniki na sałatkę:

  • 310 g Cieciorki Ugotowanej na Parze Bonduelle,
  • 1 czerwona papryka (220g),
  • 1 cebula dymka (20 g),
  • 100 g pomidorków koktajlowych,
  • 5 g czosnku (1 ząbek),
  • 50 g ziaren granatu,
  • 3 łyżki oliwy (30g),
  • sok z ½ cytryny,
  • 3 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka chilli w płatkach,
  • sól i pieprz,
  • 40 g natki pietruszki,
  • 20 g szczypiorku,
  • 20 g świeżej mięty,
  • 40 g posypki z soczewicy

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przepis na sałatkę marokańską to pomysł na nieco egzotyki w kuchni. Wybieramy zdrowe świeże i pieczone warzywa, zestawiamy z dobrej jakości oliwą oraz dodatkami. W kuchni marokańskiej będzie to m.in. ciecierzyca, stanowiąca alternatywę dla mięsa, oraz soczewica. Sprawdź, jak przygotowaliśmy sałatkę z ciecierzycą z puszki i pieczoną soczewicą!

Przygotowanie

Chrupiąca soczewica z przyprawami.

Krok 1. Przygotowujemy chrupiącą soczewicę. Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni (termoobieg). Soczewicę opłukujemy, dodajemy przyprawy, mieszamy. Wykładamy na blachę do pieczenia i pieczemy 25 minut, mieszając co 10 minut. Można ją przechowywać w słoiczku w temperaturze pokojowej do tygodnia.

Krok 2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Paprykę pieczemy w całości 15 minut, aż zacznie brązowieć. Studzimy lekko i zdejmujemy skórkę, wyjmujemy nasiona. Miąższ kroimy w drobną kostkę.

Krok 3. Dymkę i czosnek siekamy, pomidorki kroimy na ćwiartki.

Krok 4. Warzywa łączymy z ciecierzycą.

Krok 5. Dodajemy oliwę, przyprawy i posiekane zioła oraz granat. Mieszamy.

Sałatka z ciecierzycą ozdobiona soczewicą.

Krok 6. Posypujemy chrupiącą ciecierzycą.

•ᴗ• Marokańska sałatka z ciecierzycą i chrupiącą soczewicą.
http://Zdjęcie%20Warzywne%20Inspiracje

Cieciorka Ugotowana Na Parze

Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przygotowywania potraw. Cieciorka „Ugotowane na parze” dzięki blanszowaniu na parze charakteryzuje się idealnym smakiem i chrupkością, pięknym kolorem oraz utrzymaniem wielu wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek i dań z mięsem, do dań kuchni indyjskiej, wegetariańskiej i wegańskiej.

Prosta sałatka z ciecierzycy – jak sprawić, by była ciekawsza?

Nasz pomysł na sałatkę marokańską z ciecierzycy z puszki? Połączyliśmy świeże warzywa: soczyste pomidorki i chrupką dymkę ze słodyczą i miękkością pieczonej papryki. Dodaliśmy charakterystyczne dla tej kuchni przyprawy i zioła oraz sok z cytrynę i oliwę z oliwek. Aby całość mogła stanowić pełnowartościowy posiłek, dołożyliśmy dwie rośliny strączkowe, które stanowią doskonałe źródło białka w wegańskich i wegetariańskich przepisach. Ciecierzyca odpowiada tutaj za konsystencję, a pieczona posypka z soczewicy za kontrastowy efekt chrupkości.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Sałatka z soczewicy z jabłkiem, żurawiną, fetą i orzechami

Sałatka z soczewicy z jabłkiem, żurawiną, fetą i orzechami

Komosa ryżowa z ciecierzycą i fasolą z granatem, pomarańczą i ziołami

Komosa ryżowa z ciecierzycą i fasolą z granatem, pomarańczą i ziołami

Sałatki strączkowe podane na okrągłych talerzach

Sałatki strączkowe

Zobacz więcej takich przepisów