
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 20 min.
- łatwe
Migdały prażymy na suchej patelni.
Cebulę siekamy i zalewamy wodą z solą.
Mieszamy osączoną z zalewy soczewicę z posiekanymi rodzynkami, uprażonymi migdałami, odcedzoną cebulą, obranym i posiekanym selerem. Dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i sok.
Dodajemy przyprawy, ocet, miód i oliwę. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy natką kolendry.
Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej