Your browser does not support JavaScript!

Składniki

  • 1 puszka Soczewicy “Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml

  • 100 g czerwonej cebuli

  • 70 g selera naciowego

  • 50 g rodzynek

  • 50 g migdałów w słupkach

  • 30 ml oliwy EV

  • 15 ml octu winnego

  • 15 ml miodu

  • 1 pomarańcza

  • Po ⅓ łyżeczki cynamonu, kminu i mielonego ziela angielskiego

  • Sól i pieprz

  • Kolendra

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Marokańska sałatka z soczewicy - Krok 1

Migdały prażymy na suchej patelni.

2

Marokańska sałatka z soczewicy - Krok 2

Cebulę siekamy i zalewamy wodą z solą.

3

Marokańska sałatka z soczewicy - Krok 3

Mieszamy osączoną z zalewy soczewicę z posiekanymi rodzynkami, uprażonymi migdałami, odcedzoną cebulą, obranym i posiekanym selerem. Dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i sok.

4

Marokańska sałatka z soczewicy - Krok 4

Dodajemy przyprawy, ocet, miód i oliwę. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy natką kolendry.

:)

Marokańska sałatka z soczewicy

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu