
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy.
Buraczki miksujemy z czosnkiem i octem na gładki mus. Jajka zanurzamy w buraczkach i odstawiamy w chłodne miejsce na 4-12 godzin.
Groszek miksujemy z bazylią, jogurtem i oliwą. Doprawiamy do smaku.
Jajka wyjmujemy z buraczków. Przepłukujemy z pozostałości marynaty.
Połówki jajek podajemy z pastą z groszku.
Podobnie jak jego kuzynka botwina, wszystkie znane odmiany buraka pochodzą od buraka dziekiego, który do dzisiaj rośnie przy wybrzeżach Oceanu Atlantyckiego i Morza Śródziemnego, a także w rejonach Morze Kaspijskiego i Czarnego. Pierwsze wzmianki o buraku pojawiają się już w VII wieku p.n.e. w pismach z Babilonii. Kolejne uprawy buraka pojawiały się w Grecji i starożytnym Rzymie. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej