
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Cebulkę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki. Szczypior drobno siekamy.
Groszek umieszczamy w miseczce, zalewamy wrzątkiem, odcedzamy po 3 minutach.
Jajka rozkłócamy, doprawiamy solą.
Na patelni o średnicy 20 cm rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3-4 minuty.
Dodajemy pieczarki, łososia, groszek, szczypiorek. Wlewamy masę jajeczną. Smażymy przez 2 minuty, kolejno przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy dalej na małym ogniu do ścięcia frittaty. Podajemy na ciepło z dodatkiem pieczywa.
Pierwsze jej hodowle zakładane były we Francji jeszcze w XVI wieku. Była to zasługa francuskiego agronoma Oliviera de Serres. Pierwsze pieczarki wyhodowane we Francji były bardzo drogie i uchodziły za rarytas, prawie na równi z truflami. Szybko jednak zyskały dużą popularność, nie tylko we Francji. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej