Your browser does not support JavaScript! Minipizze ze szpinakiem - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Minipizze ze szpinakiem - Krok 1

Czosnek posiekać, podsmażyć na oliwie. Dodać szpinak.

2

Minipizze ze szpinakiem - Krok 2

Posolić, podsmażać, aż szpinak się rozmrozi i większość płynu odparuje. Dodać sok z cytryny, doprawić do smaku. Odstawić do przestudzenia.

3

Minipizze ze szpinakiem - Krok 3

Ciasto podzielić na 15 części. Formować placki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy placek posmarować oliwą. Rozłożyć szpinak, robiąc wgłębienie. Piec w 220°C przez 7-10 minut, aż brzegi się zrumienią.

4

Minipizze ze szpinakiem - Krok 4

Blachę wyjąć, na środek każdego placka wbić jedno jajo. Obniżyć temperaturę do 180°C. Piec jeszcze ok. 3-4 minut, aż jajka się zetną.

:)

Minipizze ze szpinakiem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Katarzyna Jastrzębska

Czy wiesz, że...

Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu