
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Czosnek posiekać, podsmażyć na oliwie. Dodać szpinak.
Posolić, podsmażać, aż szpinak się rozmrozi i większość płynu odparuje. Dodać sok z cytryny, doprawić do smaku. Odstawić do przestudzenia.
Ciasto podzielić na 15 części. Formować placki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy placek posmarować oliwą. Rozłożyć szpinak, robiąc wgłębienie. Piec w 220°C przez 7-10 minut, aż brzegi się zrumienią.
Blachę wyjąć, na środek każdego placka wbić jedno jajo. Obniżyć temperaturę do 180°C. Piec jeszcze ok. 3-4 minut, aż jajka się zetną.
Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej