Z 2 jaj, mąki, mleka i wody mineralnej przygotuj ciasto naleśnikowe o konsystencji śmietany kremówki. Dopraw solą i dodaj łyżkę oliwy. Wymieszaj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni.
Bób ugotuj i obierz ze skórek. Na niewielkiej ilości oliwy podsmaż posiekaną dymkę. Gdy zmięknie i będzie lekko szklista, dodaj bób, a po chwili kukurydzę. Podsmaż krótko. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj posiekany koperek i skrop sokiem z cytryny.
Masło rozpuść w garnuszku. Usuń wytworzony na powierzchni osad (pianę).
Na parze ubijaj żółtka z 1 łyżką soku z cytryny i szczyptą soli. Gdy zjaśnieją, dodaj po łyżce ciepłego masła nie przerywając ucierania. Powinniśmy uzyskać gęsty, ale wciąż lejący sos. Jeśli sos zbyt mocno zgęstnieje, dodaj na koniec łyżkę letniego mleka.
Na naleśnikach połóż plaster szynki i po porcji bobu z kukurydzą. Zroluj. Przełóż na talerze i polej sosem holenderskim.
Napisz komentarz