Your browser does not support JavaScript!

Naleśniki z bobem, szynką i kukurydzą z sosem holenderskim

Składniki

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Naleśniki z bobem, szynką i kukurydzą z sosem holenderskim - Krok 1

Z 2 jaj, mąki, mleka i wody mineralnej przygotuj ciasto naleśnikowe o konsystencji śmietany kremówki. Dopraw solą i dodaj łyżkę oliwy. Wymieszaj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni.

2.

Naleśniki z bobem, szynką i kukurydzą z sosem holenderskim - Krok 2

Bób ugotuj i obierz ze skórek. Na niewielkiej ilości oliwy podsmaż posiekaną dymkę. Gdy zmięknie i będzie lekko szklista, dodaj bób, a po chwili kukurydzę. Podsmaż krótko. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj posiekany koperek i skrop sokiem z cytryny.

3.

Naleśniki z bobem, szynką i kukurydzą z sosem holenderskim - Krok 3

Masło rozpuść w garnuszku. Usuń wytworzony na powierzchni osad (pianę).

4.

Naleśniki z bobem, szynką i kukurydzą z sosem holenderskim - Krok 4

Na parze ubijaj żółtka z 1 łyżką soku z cytryny i szczyptą soli. Gdy zjaśnieją, dodaj po łyżce ciepłego masła nie przerywając ucierania. Powinniśmy uzyskać gęsty, ale wciąż lejący sos. Jeśli sos zbyt mocno zgęstnieje, dodaj na koniec łyżkę letniego mleka.

5.

Naleśniki z bobem, szynką i kukurydzą z sosem holenderskim - Krok 5

Na naleśnikach połóż plaster szynki i po porcji bobu z kukurydzą. Zroluj. Przełóż na talerze i polej sosem holenderskim.

Smacznego!

Naleśniki z bobem, szynką i kukurydzą z sosem holenderskim

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.