Your browser does not support JavaScript!

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Omlet szpinakowy - Krok 1

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy dwie kulki szpinaku. Smażymy przez kilka minut do rozmrożenia. Szpinak przekładamy do miseczki.

2

Omlet szpinakowy - Krok 2

Jajka rozkłócamy z dodatkiem szpinaku. Doprawiamy solą.

3

Omlet szpinakowy - Krok 3

Na patelni o średnicy 20 cm rozgrzewamy olej. Wylewamy masę jajeczną. Smażymy na małym ogniu, aż omlet się zetnie. Po około 3 minutach przykrywamy patelnię pokrywką.

4

Omlet szpinakowy - Krok 4

Przygotowujemy nadzienie. Pomidorki myjemy, kroimy na pół. Oliwki osączamy z zalewy. Listki bazylii myjemy i osuszamy.

5

Omlet szpinakowy - Krok 5

Na omlecie układamy pomidorki, oliwki, listki bazylii, posypujemy pokruszonym serem feta, doprawiamy solą, pieprzem, kropimy oliwą. Podajemy od razu po przygotowaniu.

:)

Omlet szpinakowy

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła

Czy wiesz, że...

Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu

Omlet czy jajecznica?

Kiedy budzi nas nowy dzień, warto rozpocząć go pysznym śniadaniem. Jeśli tylko lubimy i możemy jeść jajka, to poranek nigdy nie będzie nudny. Jak zrobić jajecznicę, wie chyba każdy. Mało jest tak prostych, szybkich i smacznych dań. Z odpowiedzią na pytanie, jak zrobić omlet, nie każdy już sobie poradzi. Jaja na klasyczną jajecznicę wbijamy bezpośrednio na patelnię z tłuszczem (najlepiej z masłem). Jeśli lubimy tę potrawę z dodatkami, to mamy pole do popisu – bekon, pomidory, papryka to tylko niektóre pomysły na urozmaicenie jajecznicy. Aby zrobić omlet, musimy jajka rozkłócić, dodać mleko i taką mieszankę, po odpowiednim doprawieniu, wylać na rozgrzaną patelnię z masłem. Ważne, aby składniki energicznie mieszać przez kilkadziesiąt sekund. Wtedy masa jajeczna zostaje  napowietrzona, a omlet jest puszysty. Omlet można zrobić zarówno na słono, jak i na słodko. 

Jak zrobić omlet szpinakowy?

Zielony omlet ze szpinakiem o poranku lub wieczorem po męczącym dniu? To jest świetna propozycja! Aby zrobić taki omlet nie trzeba wiele czasu. Do miseczki wbijamy jajka i rozkłócamy je energicznie z przyprawami. Wylewamy na patelnię z rozgrzanym masłem i smażymy, czekając na moment, kiedy wierzch delikatnie się zetnie. Następnie przewracamy naszą jajeczną potrawę na drugą stronę i dalej smażymy. Zielony omlet ze szpinakiem będzie gotowy dopiero wtedy, gdy ułożymy na nim farsz. Tu w roli głównej występuje oczywiście szpinak. Doskonałym dodatkiem do tego zestawu będzie ser feta. Jego słony smak idealnie współgra ze szpinakiem i jajkami.  

Jeśli nie mamy pomysłu, jak zrobić zielony omlet, możemy wypróbować przepis na omlet ze szpinakiem kozim serem i pieczarkami albo omlet z groszkiem, cukinią i szpinakiem.

Bogactwo składników

Składniki na omlet możemy dobierać według własnych upodobań. Do zielonego omletu ze szpinakiem, oprócz słonej fety, dodajmy na przykład cebulę, czosnek i suszone pomidory. Nie zaszkodzi szczypta oregano. Tak zrobiony omlet na pewno będzie miał niebanalny smak. Klasyczna wersja tego dania wymaga dodania sera i szynki. Do wersji z serem i szynką wystarczy dodać tylko trochę zieleniny – natki pietruszki lub szczypiorku. Czy można zrobić omlet tylko z białek? Oczywiście. Szybki omlet białkowy z kaszą z warzywami i szynką to wersja dietetyczna. Natomiast omlet hawajski z szynką i kukurydzą to odmiana egzotyczna tej potrawy. Z omletem można w kuchni eksperymentować o każdej porze dnia. Nie ograniczajmy się do najbardziej popularnej wersji z serem i szynką. Wypróbujmy inne składniki, w tym warzywa, bo one dostarczą nam także wielu witamin.