Jak zrobić omlet szpinakowy?

Omlet szpinakowy – odkryj najlepsze przepisy

Składniki

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Omlet szpinakowy - Składniki

Omlet szpinakowy - Krok 1

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy dwie kulki szpinaku. Smażymy przez kilka minut do rozmrożenia. Szpinak przekładamy do miseczki.

Omlet szpinakowy - Krok 2

Jajka rozkłócamy z dodatkiem szpinaku. Doprawiamy solą.

Omlet szpinakowy - Krok 3

Na patelni o średnicy 20 cm rozgrzewamy olej. Wylewamy masę jajeczną. Smażymy na małym ogniu, aż omlet się zetnie. Po około 3 minutach przykrywamy patelnię pokrywką.

Omlet szpinakowy - Krok 4

Przygotowujemy nadzienie. Pomidorki myjemy, kroimy na pół. Oliwki osączamy z zalewy. Listki bazylii myjemy i osuszamy.

Omlet szpinakowy - Krok 5

Na omlecie układamy pomidorki, oliwki, listki bazylii, posypujemy pokruszonym serem feta, doprawiamy solą, pieprzem, kropimy oliwą. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Omlet szpinakowy

•ᴗ• Omlet szpinakowy
http://Zdjęcie%20Warzywne%20Inspiracje

Szpinak Siekany w Kulkach

Szpinaki od Bonduelle zbierane są, gdy listki są jeszcze młode – to właśnie dzięki temu mają tak delikatny smak. Indywidualne mrożenie listków nadaje im idealny smak i kolor, a wygodne porcje w opakowaniu pozwalają na wybór takiej ilości – jaka jest Ci potrzebna.

Omlet czy jajecznica?

Kiedy budzi nas nowy dzień, warto rozpocząć go pysznym śniadaniem. Jeśli tylko lubimy i możemy jeść jajka, to poranek nigdy nie będzie nudny. Jak zrobić jajecznicę, wie chyba każdy. Mało jest tak prostych, szybkich i smacznych dań. Z odpowiedzią na pytanie, jak zrobić omlet, nie każdy już sobie poradzi. Jaja na klasyczną jajecznicę wbijamy bezpośrednio na patelnię z tłuszczem (najlepiej z masłem). Jeśli lubimy tę potrawę z dodatkami, to mamy pole do popisu – bekon, pomidory, papryka to tylko niektóre pomysły na urozmaicenie jajecznicy. Aby zrobić omlet, musimy jajka rozkłócić, dodać mleko i taką mieszankę, po odpowiednim doprawieniu, wylać na rozgrzaną patelnię z masłem. Ważne, aby składniki energicznie mieszać przez kilkadziesiąt sekund. Wtedy masa jajeczna zostaje  napowietrzona, a omlet jest puszysty. Omlet można zrobić zarówno na słono, jak i na słodko. 

Jak zrobić omlet szpinakowy?

Zielony omlet ze szpinakiem o poranku lub wieczorem po męczącym dniu? To jest świetna propozycja! Aby zrobić taki omlet nie trzeba wiele czasu. Do miseczki wbijamy jajka i rozkłócamy je energicznie z przyprawami. Wylewamy na patelnię z rozgrzanym masłem i smażymy, czekając na moment, kiedy wierzch delikatnie się zetnie. Następnie przewracamy naszą jajeczną potrawę na drugą stronę i dalej smażymy. Zielony omlet ze szpinakiem będzie gotowy dopiero wtedy, gdy ułożymy na nim farsz. Tu w roli głównej występuje oczywiście szpinak. Doskonałym dodatkiem do tego zestawu będzie ser feta. Jego słony smak idealnie współgra ze szpinakiem i jajkami.  

Jeśli nie mamy pomysłu, jak zrobić zielony omlet, możemy wypróbować przepis na omlet ze szpinakiem kozim serem i pieczarkami albo omlet z groszkiem, cukinią i szpinakiem.

Bogactwo składników

Składniki na omlet możemy dobierać według własnych upodobań. Do zielonego omletu ze szpinakiem, oprócz słonej fety, dodajmy na przykład cebulę, czosnek i suszone pomidory. Nie zaszkodzi szczypta oregano. Tak zrobiony omlet na pewno będzie miał niebanalny smak. Klasyczna wersja tego dania wymaga dodania sera i szynki. Do wersji z serem i szynką wystarczy dodać tylko trochę zieleniny – natki pietruszki lub szczypiorku. Czy można zrobić omlet tylko z białek? Oczywiście. Szybki omlet białkowy z kaszą z warzywami i szynką to wersja dietetyczna. Natomiast omlet hawajski z szynką i kukurydzą to odmiana egzotyczna tej potrawy. Z omletem można w kuchni eksperymentować o każdej porze dnia. Nie ograniczajmy się do najbardziej popularnej wersji z serem i szynką. Wypróbujmy inne składniki, w tym warzywa, bo one dostarczą nam także wielu witamin.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Sałatka wiosenna

Sałatka wiosenna

Pasztet z cukinii z czosnkiem niedźwiedzim i kukurydzą

Pasztet z cukinii z czosnkiem niedźwiedzim i kukurydzą

Frittata pełna smaku

Frittata

Zobacz więcej takich przepisów