Your browser does not support JavaScript! Omlet szpinakowy - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)


Przygotowanie

1

Omlet szpinakowy - Krok 1

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy dwie kulki szpinaku. Smażymy przez kilka minut do rozmrożenia. Szpinak przekładamy do miseczki.

2

Omlet szpinakowy - Krok 2

Jajka rozkłócamy z dodatkiem szpinaku. Doprawiamy solą.

3

Omlet szpinakowy - Krok 3

Na patelni o średnicy 20 cm rozgrzewamy olej. Wylewamy masę jajeczną. Smażymy na małym ogniu, aż omlet się zetnie. Po około 3 minutach przykrywamy patelnię pokrywką.

4

Omlet szpinakowy - Krok 4

Przygotowujemy nadzienie. Pomidorki myjemy, kroimy na pół. Oliwki osączamy z zalewy. Listki bazylii myjemy i osuszamy.

5

Omlet szpinakowy - Krok 5

Na omlecie układamy pomidorki, oliwki, listki bazylii, posypujemy pokruszonym serem feta, doprawiamy solą, pieprzem, kropimy oliwą. Podajemy od razu po przygotowaniu.

:)

Omlet szpinakowy

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu