
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Pokroić w paseczki szynkę i ananasa. Osączyć kukurydzę na sicie.
Wbić do miseczki jajka. Wlać mleko i ubić mikserem. Wsypać mąkę. Przyprawić solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać.
Rozgrzać patelnię. Wrzucić masło, a gdy się rozpuści, wlać masę jajeczną. Smażyć 3 minuty na małym ogniu.
Połowę omletu posypać szynką, kukurydzą, ananasem i serem. Złożyć omlet na pół. Przykryć patelnię pokrywką i smażyć jeszcze 2 minuty. Gotowy omlet przełożyć na talerz i od razu podawać.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej