Your browser does not support JavaScript! Omlet hawajski z szynką i kukurydzą - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 1/2 puszki Kukurydzy Złocistej Bonduelle 212 ml

  • 3 jajka

  • 2 plastry ananasa z puszki

  • 2 plastry szynki

  • 2 łyżki startego żółtego sera

  • 1 łyżka mąki

  • 1 łyżka mleka

  • 1 łyżka masła

  • Świeżo mielony czarny pieprz

  • Sól

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)


Przygotowanie

1

Omlet hawajski z szynką i kukurydzą - Krok 1

Pokroić w paseczki szynkę i ananasa. Osączyć kukurydzę na sicie.

2

Omlet hawajski z szynką i kukurydzą - Krok 2

Wbić do miseczki jajka. Wlać mleko i ubić mikserem. Wsypać mąkę. Przyprawić solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać.

3

Omlet hawajski z szynką i kukurydzą - Krok 3

Rozgrzać patelnię. Wrzucić masło, a gdy się rozpuści, wlać masę jajeczną. Smażyć 3 minuty na małym ogniu.

4

Omlet hawajski z szynką i kukurydzą - Krok 4

Połowę omletu posypać szynką, kukurydzą, ananasem i serem. Złożyć omlet na pół. Przykryć patelnię pokrywką i smażyć jeszcze 2 minuty. Gotowy omlet przełożyć na talerz i od razu podawać.

:)

Omlet hawajski z szynką i kukurydzą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Anna Warzecha

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu