
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 20 min.
- łatwe
Pomidory i cukinię pokroić w plastry. Cebulę pokroić w piórka. Kukurydzę osączyć z zalewy.
Pieczywo skropić oliwą, podpiec na patelni lub w piekarniku, aż będzie chrupiące. Połamać na mniejsze kawałki.
Plastry cukinii posmarować oliwą, lekko posolić, opiec na patelni grillowej.
Przygotować dressing. Czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać z pozostałą oliwą i octem. Doprawić solą i pieprzem.
W misce wymieszać pomidory, grillowaną cukinię, kukurydzę, grzanki, listki bazylii i dressing.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej