
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1,5 godz.
- średnie
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy wodę, sól i drożdże. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy przykryte ściereczką na 1 godz. do wyrośnięcia.
Gotujemy kaszetkę 7-8 minut w lekko osolonym wrzątku.
Do wyrośniętego ciasta dodajemy wystudzoną kaszę i ponownie zagniatamy do połączenia się składników.
Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 8-10 części. Z każdej formujemy wałeczki o długości około 15 cm i zawijamy supełki. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 210℃.
Bułeczki pieczemy ok. 15 minut na złoty kolor.
Podobnie jak jego kuzynka botwina, wszystkie znane odmiany buraka pochodzą od buraka dziekiego, który do dzisiaj rośnie przy wybrzeżach Oceanu Atlantyckiego i Morza Śródziemnego, a także w rejonach Morze Kaspijskiego i Czarnego. Pierwsze wzmianki o buraku pojawiają się już w VII wieku p.n.e. w pismach z Babilonii. Kolejne uprawy buraka pojawiały się w Grecji i starożytnym Rzymie. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej