Pasta na kanapkę z groszku z posypką z pieczonej ciecierzycy

Kanapka z pastą z groszku i chrupiącą ciecierzycą - gotowe danie.

Składniki

Składniki na chrupiąca soczewicę:

Składniki na pastę:

Pozostałe składniki:

  • 2 kromki chleba na zakwasie (60 g),
  • 2 jajka ugotowane na półtwardo (100 g),
  • 45 g rzodkiewek,
  • kilka listków mięty do ozdoby,
  • 10 g posypki z soczewicy

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Kanapki wydają się nudne? Powodem może być wybór ciągle tych samych dodatków. Wystarczy jednak zrobić pastę warzywną na kanapki, aby to proste danie zmieniło swój charakter. Pasta z groszku zielonego w towarzystwie pieczonej, chrupiącej ciecierzycy? Brzmi ciekawie i pysznie! Może to być pomysł na lunch do pracy lub ciekawa i zdrowa pasta na kanapki dla dzieci na śniadanie. Sprawdź, jak ją zrobić!

Przygotowanie

Krok 1. Przygotowujemy chrupiącą soczewicę. Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni (termoobieg). Soczewicę opłukujemy, dodajemy przyprawy, mieszamy. Wykładamy na blachę do pieczenia i pieczemy 25 minut, mieszając co 10 minut. Można ją przechowywać w słoiczku w temperaturze pokojowej do tygodnia.

Krok 2. Groszek zalewamy wrzątkiem, gotujemy 2 minuty, odsączamy. Blendujemy z pozostałymi składnikami pasty.

Krok 3. Pastą smarujemy kanapki, dodajemy pokrojone jajka i rzodkiewkę, ozdabiamy miętą, posypujemy soczewicą.

Posypywanie soczewicą kanapki z pastą z groszku.

•ᴗ• Kanapka z pastą z groszku i chrupiącą ciecierzycą - gotowe danie.
http://Zdjęcie%20Warzywne%20Inspiracje

Soczewica Ugotowana Na Parze

Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przygotowywania potraw. Soczewica „Ugotowane na parze” dzięki blanszowaniu na parze charakteryzuje się idealnym smakiem i chrupkością, pięknym kolorem oraz utrzymaniem wielu wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako składnik dań z mięsem, dań kuchni indyjskiej, bliskowschodniej, wegetariańskiej i wegańskiej.

Prosta i zdrowa pasta na kanapki? Przepis na pastę warzywną z zielonego groszku

Zielony groszek to bardzo zdrowe warzywo, które można podać w różnych postaciach. Doskonale sprawdzi się zarówno w formie zupy krem, jako dodatek do bulionu, puree czy nieoczywisty składnik ciast. Można z niego przygotować także pastę do kanapek dla dzieci i dorosłych – jego słodkawy smak zachwyci smakoszy w każdym wieku. Można go też dowolnie wzbogacać: dodać odrobinę cytryny i oliwy, chrupiące rzodkiewki i pieczoną soczewicę, ale też ser pleśniowy i orzechy, czy serek mascarpone i suszone pomidory. Możliwości są nieograniczone, a zawartość witamin i składników odżywczych groszku imponujące, dlatego pastę warzywną na kanapki warto zaserwować na śniadanie lub lunch.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Zdjęcie Warzywne Inspiracje

Crostini z fasolą i pomidorami

Tatar z fasoli - krok 3

Tatar z fasoli

Zdjęcie Warzywne Inspiracje

Chlebek z fasolką szparagową

Zobacz więcej takich przepisów