
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)
Bakłażana kroimy w grube plastry.
Na każdym z nich układamy cienki plaster pomidora. Przyprawiamy drobno posiekanym czosnkiem i tymiankiem. Pieczemy ok. 30 minut do momentu, aż bakłażan będzie miękki.
Do miski wykładamy roszponkę, dodajemy odsączoną kukurydzę z groszkiem i plastry upieczonego bakłażana. Sałatkę skrapiamy oliwą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy świeżym tymiankiem.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej