
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Wyciskamy sok z cytryny, obieramy czosnek i kroimy w plastry.
Buraczki kroimy w kostkę. Podsmażamy buraczki na oliwie z posiekanym czosnkiem.
Blendujemy czerwoną fasolę z buraczkami. Gdy uzyskamy gładką masę, dodajemy sok z cytryny i jeszcze raz wszystko blendujemy.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Pastę posypujemy posiekaną zieloną pietruszką.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej