
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Cebulę siekamy w piórka. Boczek kroimy w kostkę.
Fasolę przekładamy na sito, płuczemy.
Na patelnię wrzucamy boczek, smażymy przez kilka minut, aż stanie się chrupiący. Boczek przekładamy do miseczki.
Na tę samą patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy cebulę. Smażymy na malutkim ogniu przez 15 minut. Uważamy, aby nie przypalić cebuli.
Fasolę, czosnek, boczek, połowę cebuli, sok z cytryny blendujemy na gładką pastę. Dodajemy sól, pieprz i majeranek. Ponownie blendujemy. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dolewamy kilka łyżeczek zimnej wody.
Pastę przekładamy do miseczki. Dekorujemy pozostałą cebulą i kropimy oliwą. Podajemy jako dodatek do nachosów.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej