Your browser does not support JavaScript! Pasta z fasoli do nachosów - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)


Przygotowanie

1

Pasta z fasoli do nachosów - Krok 1

Cebulę siekamy w piórka. Boczek kroimy w kostkę.

2

Pasta z fasoli do nachosów - Krok 2

Fasolę przekładamy na sito, płuczemy.

3

Pasta z fasoli do nachosów - Krok 3

Na patelnię wrzucamy boczek, smażymy przez kilka minut, aż stanie się chrupiący. Boczek przekładamy do miseczki.

4

Pasta z fasoli do nachosów - Krok 4

Na tę samą patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy cebulę. Smażymy na malutkim ogniu przez 15 minut. Uważamy, aby nie przypalić cebuli.

5

Pasta z fasoli do nachosów - Krok 5

Fasolę, czosnek, boczek, połowę cebuli, sok z cytryny blendujemy na gładką pastę. Dodajemy sól, pieprz i majeranek. Ponownie blendujemy. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dolewamy kilka łyżeczek zimnej wody.

6

Pasta z fasoli do nachosów - Krok 6

Pastę przekładamy do miseczki. Dekorujemy pozostałą cebulą i kropimy oliwą. Podajemy jako dodatek do nachosów.

:)

Pasta z fasoli do nachosów

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu