Your browser does not support JavaScript! Sałata rzymska z kukurydzą i selerem - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle

  • 3 małe sałaty rzymskie

  • 1 marchewka

  • seler konserwowy

  • pęczek szczypiorku

  • gęsty jogurt 200ml

  • cytryna

  • sól, pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)


Przygotowanie

1

H2

Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odsączamy seler.

2

H3

Szczypiorek siekamy na średnie kawałki (zostawiamy łyżkę na później). Dodajemy do miski szczypiorek, marchewkę, seler i kukurydzę. Wszystko razem mieszamy.

Jogurt mieszamy z sokiem z połówki cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do warzyw i wszystko dokładnie mieszamy.

4

H4

Sałatę rozdzielamy na pojedyncze liście. Na każdym układamy porcję sałatki. Posypujemy pozostałym posiekanym szczypiorkiem.

:)

H5

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Anna Dobrowolańska

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu