
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odsączamy seler.
Szczypiorek siekamy na średnie kawałki (zostawiamy łyżkę na później). Dodajemy do miski szczypiorek, marchewkę, seler i kukurydzę. Wszystko razem mieszamy.
Jogurt mieszamy z sokiem z połówki cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do warzyw i wszystko dokładnie mieszamy.
Sałatę rozdzielamy na pojedyncze liście. Na każdym układamy porcję sałatki. Posypujemy pozostałym posiekanym szczypiorkiem.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej