Pasztet z soczewicy i batatów

Pasztet z soczewicy i batatów

Składniki

  • 1 puszka Soczewicy “Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml
  • 500 g batatów
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 100 g cebuli
  • 30 ml oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki zmielonych nasion kopru włoskiego
  • Sól i pieprz

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Pasztet z soczewicy i batatów - Składniki

Pasztet z soczewicy i batatów - Krok 1

Kaszę jaglaną gotujemy ok. 15 minut w lekko osolonej wodzie.

Pasztet z soczewicy i batatów - Krok 2

Bataty obieramy, kroimy, oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy połową oliwy. Pieczemy w temp. 190℃ przez 20-30 minut.

Pasztet z soczewicy i batatów - Krok 3

Ugotowaną kaszę, upieczone bataty oraz soczewicę razem z zalewą miksujemy na gładką masę.

Pasztet z soczewicy i batatów - Krok 4

Zmiksowaną masę doprawiamy przesmażoną na pozostałej oliwie cebulą, posiekaną natką, solą, pieprzem, papryką i koprem włoskim. Mieszamy.

Pasztet z soczewicy i batatów - Krok 5

Masę przekładamy do foremki wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 45 minut w temp. 190℃. Studzimy i schładzamy przed podaniem.

Pasztet z soczewicy i batatów

•ᴗ• Pasztet z soczewicy i batatów
http://Zdjęcie%20Warzywne%20Inspiracje

Soczewica Ugotowana Na Parze

Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przygotowywania potraw. Soczewica „Ugotowane na parze” dzięki blanszowaniu na parze charakteryzuje się idealnym smakiem i chrupkością, pięknym kolorem oraz utrzymaniem wielu wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako składnik dań z mięsem, dań kuchni indyjskiej, bliskowschodniej, wegetariańskiej i wegańskiej.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Sałatka wiosenna

Sałatka wiosenna

Biała kiełbasa z wiosenną sałatką ziemniaczaną

Biała kiełbasa z wiosenną sałatką ziemniaczaną

Sałatka wiosenna z jajkiem przepiórczym i kiełkami

Sałatka wiosenna z jajkiem przepiórczym i kiełkami

Zobacz więcej takich przepisów