Your browser does not support JavaScript!

Składniki

  • 1 puszka Soczewicy “Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml

  • 500 g batatów

  • 100 g kaszy jaglanej

  • 100 g cebuli

  • 30 ml oliwy

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 mały pęczek natki pietruszki

  • ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku

  • ½ łyżeczki zmielonych nasion kopru włoskiego

  • Sól i pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Pasztet z soczewicy i batatów - Krok 1

Kaszę jaglaną gotujemy ok. 15 minut w lekko osolonej wodzie.

2

Pasztet z soczewicy i batatów - Krok 2

Bataty obieramy, kroimy, oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy połową oliwy. Pieczemy w temp. 190℃ przez 20-30 minut.

3

Pasztet z soczewicy i batatów - Krok 3

Ugotowaną kaszę, upieczone bataty oraz soczewicę razem z zalewą miksujemy na gładką masę.

4

Pasztet z soczewicy i batatów - Krok 4

Zmiksowaną masę doprawiamy przesmażoną na pozostałej oliwie cebulą, posiekaną natką, solą, pieprzem, papryką i koprem włoskim. Mieszamy.

5

Pasztet z soczewicy i batatów - Krok 5

Masę przekładamy do foremki wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 45 minut w temp. 190℃. Studzimy i schładzamy przed podaniem.

:)

Pasztet z soczewicy i batatów

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu