
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 2 godz.
- łatwe
Kaszę jaglaną gotujemy ok. 15 minut w lekko osolonej wodzie.
Bataty obieramy, kroimy, oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy połową oliwy. Pieczemy w temp. 190℃ przez 20-30 minut.
Ugotowaną kaszę, upieczone bataty oraz soczewicę razem z zalewą miksujemy na gładką masę.
Zmiksowaną masę doprawiamy przesmażoną na pozostałej oliwie cebulą, posiekaną natką, solą, pieprzem, papryką i koprem włoskim. Mieszamy.
Masę przekładamy do foremki wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 45 minut w temp. 190℃. Studzimy i schładzamy przed podaniem.
Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej