
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1,5 godz.
- średnie
Cebulę i czosnek kroimy i podsmażamy na oliwie.
Cieciorkę z fasolką osączamy i blendujemy z cebulką i czosnkiem na gładką masę.
Łączymy masę z jajkami, pokrojonymi suszonymi pomidorami i tymiankiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotową masę na pasztet przekładamy do foremki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 1 godzinę.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej