Your browser does not support JavaScript!

Składniki

  • 1 słoik Pieczarek marynowanych tradycyjnych 314ml Bonduelle

  • 1 wędzona makrela

  • 350 g ziemniaków

  • 1 biała cebula

  • szczypior z jednej cebuli dymki

  • 2 jajka

  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

  • bułka tarta

  • 5 łyżek majonezu

  • 5 łyżek kwaśnej śmietany 12 % lub 18 %

  • 1 czubata łyżeczka musztardy z całymi ziarnami gorczycy

  • 1 czubata łyżeczka chrzanu ze słoiczka

  • 2 duże lub 4 mniejsze ogórki konserwowe

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

DSC_8162

Ziemniaki obieramy, umieszczamy w garnku, zalewamy zimną wodą. Dodajemy większą szczyptę soli. Gotujemy do miękkości, odcedzamy i dokładnie ubijamy tłuczkiem do ziemniaków. Studzimy.

2

DSC_8174_1

Cebulę obieramy, siekamy w kostkę. Szczypior drobno kroimy.

3

DSC_8180

Starannie oddzielamy mięso ryby od ości i przekładamy je do miseczki.

4

DSC_8193

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy przez około 3 minuty.

5

DSC_8200

W misce umieszczamy ziemniaki, mięso ryby, usmażoną cebulę, dymkę, jajko. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

6

DSC_8222

Masę dokładnie wyrabiamy dłonią, dosypując w razie potrzeby niewielką ilość bułki tartej.

7

DSC_8217

Pół słoiczka odsączonych pieczarek i ogórki kroimy w drobną kostkę.

8

DSC_8231

W misce roztrzepujemy drugie jajko. Do drugiej miseczki wsypujemy bułkę tartą. Z masy rybno-ziemniaczanej formujemy kotlety, zanurzamy je w jajku, a następnie panierujemy dokładnie w bułce tartej.

9

DSC_8234

Mieszamy majonez, śmietanę, chrzan, musztardę. Dodajemy ogórki oraz pieczarki. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

10

DSC_8246

Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Kotlety smażymy po kilka minut z obu stron, aż ładnie się zrumienią

11

DSC_8248

12

DSC_8263

Usmażone kotlety rybne podajemy z dodatkiem sosu tatarskiego.

:)

DSC_8267

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła

Czy wiesz, że...

Pierwsze jej hodowle zakładane były we Francji jeszcze w XVI wieku. Była to zasługa francuskiego agronoma Oliviera de Serres. Pierwsze pieczarki wyhodowane we Francji były bardzo drogie i uchodziły za rarytas, prawie na równi z truflami. Szybko jednak zyskały dużą popularność, nie tylko we Francji. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu