Ziemniaki obieramy, umieszczamy w garnku, zalewamy zimną wodą. Dodajemy większą szczyptę soli. Gotujemy do miękkości, odcedzamy i dokładnie ubijamy tłuczkiem do ziemniaków. Studzimy.
Cebulę obieramy, siekamy w kostkę. Szczypior drobno kroimy.
Starannie oddzielamy mięso ryby od ości i przekładamy je do miseczki.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy przez około 3 minuty.
W misce umieszczamy ziemniaki, mięso ryby, usmażoną cebulę, dymkę, jajko. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Masę dokładnie wyrabiamy dłonią, dosypując w razie potrzeby niewielką ilość bułki tartej.
Pół słoiczka odsączonych pieczarek i ogórki kroimy w drobną kostkę.
W misce roztrzepujemy drugie jajko. Do drugiej miseczki wsypujemy bułkę tartą. Z masy rybno-ziemniaczanej formujemy kotlety, zanurzamy je w jajku, a następnie panierujemy dokładnie w bułce tartej.
Mieszamy majonez, śmietanę, chrzan, musztardę. Dodajemy ogórki oraz pieczarki. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Kotlety smażymy po kilka minut z obu stron, aż ładnie się zrumienią
Usmażone kotlety rybne podajemy z dodatkiem sosu tatarskiego.
Napisz komentarz