
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Pomidory kroimy w kostkę, bagietkę w kromki.
Pomidory umieszczamy w miseczce, dodajemy fasolę, kropimy oliwą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy.
Kromki bagietki opiekamy na suchej patelni lub w tosterze.
Na każdej kromce układamy pomidory z fasolą, porwaną szynkę i listki bazylii. Podajemy.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej