
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Oliwę mieszamy z solą i papryką w proszku i smarujemy tortille z dwóch stron.
Posmarowane tortille kroimy w trójkątne kawałki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 6 minut w temperaturze 180°C.
Oliwki, pomidory (świeże i suszone), papryczkę, dymkę i czerwoną cebulę drobno kroimy.
Warzywa mieszamy z Miksem fasoli i cieciorki. Przyprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z limonki i oliwą. Sałatkę podajemy z chipsami z tortilli i gęstą śmietaną lub jogurtem.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej