
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Podobnie jak jego kuzynka botwina, wszystkie znane odmiany buraka pochodzą od buraka dziekiego, który do dzisiaj rośnie przy wybrzeżach Oceanu Atlantyckiego i Morza Śródziemnego, a także w rejonach Morze Kaspijskiego i Czarnego. Pierwsze wzmianki o buraku pojawiają się już w VII wieku p.n.e. w pismach z Babilonii. Kolejne uprawy buraka pojawiały się w Grecji i starożytnym Rzymie. (więcej)
Cukinię pokroić w plasterki, paprykę w paski, bakłażan w półplasterki. Ziemniaki pokroić na ćwiartki.
Warzywa przełożyć do żaroodpornego naczynia. W miseczce wymieszać olej, zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać do warzyw, wymieszać. Piec ok. 30 minut w 180°C.
Cebulę posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Cebulę zeszklić, dodać pomidory i osączoną cieciorkę. Doprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 10 minut.
Wymieszać z upieczonymi warzywami, posypać natką. Podawać z pieczywem.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej