Your browser does not support JavaScript! Pierogi ze szpinakiem i ricott膮 w sosie pomidorowym - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Sk艂adniki

  • 400 g szpinaku w li艣ciach Bonduelle

  • 400 g m膮ki pszennej

  • 300 ml passaty pomidorowej

  • 250 g ricotty

  • 100 g cebuli

  • 60 ml oliwy

  • 2 z膮bki czosnku

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • 1-2 li艣cie laurowe

  • Kilka ga艂膮zek tymianku

  • S贸l i pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, 偶e...

Szpinak, kt贸rego drugie imi臋, wskazuj膮ce na jego pochodzenie, to 鈥淭rawa Persji鈥, przyby艂 do Europy ponad tysi膮c lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywie藕li szpinak do Hiszpanii. Stamt膮d wyruszy艂 do Francji, W艂och i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za spraw膮 ameryka艅skich farmer贸w szpinak sta艂 si臋 popularn膮 ro艣lin膮 uprawn膮. Dzisiaj, dzi臋ki niskim kosztom uprawy, szpinak dost臋pny jest przez ca艂y rok. Podobnie jak broku艂y warzywo to nie wyst臋puje w stanie dzikim. (wi臋cej)


Przygotowanie

1

Pierogi ze szpinakiem i ricott膮 w sosie pomidorowym - Krok 1

Do m膮ki dolewamy stopniowo 220 ml dosy膰 ciep艂ej wody (ok. 60鈩) i zagniatamy elastyczne ciasto na pierogi. Odstawiamy pod przykryciem, aby odpocz臋艂o.

2

Pierogi ze szpinakiem i ricott膮 w sosie pomidorowym - Krok 2

Szpinak przesma偶amy na oliwie z po艂ow膮 posiekanej cebuli i czosnku. Doprawiamy do smaku tymiankiem, sol膮 i pieprzem. Studzimy.

3

Pierogi ze szpinakiem i ricott膮 w sosie pomidorowym - Krok 3

Wystudzony szpinak mieszamy z ricott膮. Doprawiamy do smaku.

4

Pierogi ze szpinakiem i ricott膮 w sosie pomidorowym - Krok 4

Reszt臋 cebuli i czosnku szklimy na oliwie. Gdy zmi臋kn膮, zalewamy passat膮. Dodajemy li艣cie laurowe i ziele angielskie. Gotujemy 5 minut. Doprawiamy do smaku sol膮 i pieprzem.

5

Pierogi ze szpinakiem i ricott膮 w sosie pomidorowym - Krok 5

Ciasto cienko wa艂kujemy. Wykrawamy kr膮偶ki i lepimy pierogi, wype艂niaj膮c je przygotowanym farszem. Pierogi gotujemy w osolonym wrz膮tku 2-3 minuty od momentu wyp艂yni臋cia na powierzchni臋.

:)

Pierogi ze szpinakiem i ricott膮 w sosie pomidorowym

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Ma艂gorzata Gutral

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i bloger贸w kulinarnych. Jako mi艂o艣nicy r贸偶norodnej kuchni opartej o produkty ro艣linne wierzymy, 偶e ka偶dy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz wi臋cej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejd藕 do sklepu