Your browser does not support JavaScript!

Pierogi ze szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym

Składniki

  • 400 g szpinaku w liściach Bonduelle
  • 400 g mąki pszennej
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 250 g ricotty
  • 100 g cebuli
  • 60 ml oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1-2 liście laurowe
  • Kilka gałązek tymianku
  • Sól i pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Pierogi ze szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym - Krok 1

Do mąki dolewamy stopniowo 220 ml dosyć ciepłej wody (ok. 60℃) i zagniatamy elastyczne ciasto na pierogi. Odstawiamy pod przykryciem, aby odpoczęło.

2.

Pierogi ze szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym - Krok 2

Szpinak przesmażamy na oliwie z połową posiekanej cebuli i czosnku. Doprawiamy do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Studzimy.

3.

Pierogi ze szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym - Krok 3

Wystudzony szpinak mieszamy z ricottą. Doprawiamy do smaku.

4.

Pierogi ze szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym - Krok 4

Resztę cebuli i czosnku szklimy na oliwie. Gdy zmiękną, zalewamy passatą. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

5.

Pierogi ze szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym - Krok 5

Ciasto cienko wałkujemy. Wykrawamy krążki i lepimy pierogi, wypełniając je przygotowanym farszem. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Smacznego!

Pierogi ze szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.