Pierogi ze szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym

Pierogi ze szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym

Składniki

  • 400 g szpinaku w liściach Bonduelle
  • 400 g mąki pszennej
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 250 g ricotty
  • 100 g cebuli
  • 60 ml oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1-2 liście laurowe
  • Kilka gałązek tymianku
  • Sól i pieprz

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Pierogi ze szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym - Składniki

Pierogi ze szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym - Krok 1

Do mąki dolewamy stopniowo 220 ml dosyć ciepłej wody (ok. 60℃) i zagniatamy elastyczne ciasto na pierogi. Odstawiamy pod przykryciem, aby odpoczęło.

Pierogi ze szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym - Krok 2

Szpinak przesmażamy na oliwie z połową posiekanej cebuli i czosnku. Doprawiamy do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Studzimy.

Pierogi ze szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym - Krok 3

Wystudzony szpinak mieszamy z ricottą. Doprawiamy do smaku.

Pierogi ze szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym - Krok 4

Resztę cebuli i czosnku szklimy na oliwie. Gdy zmiękną, zalewamy passatą. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pierogi ze szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym - Krok 5

Ciasto cienko wałkujemy. Wykrawamy krążki i lepimy pierogi, wypełniając je przygotowanym farszem. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Pierogi ze szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym

•ᴗ• Pierogi ze szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym
http://Opakowanie%20mrożonego%20szpinaku%20marki%20Bonduelle.

Szpinak w liściach.

Szpinaki od Bonduelle zbierane są, gdy listki są jeszcze młode – to właśnie dzięki temu mają tak delikatny smak. Indywidualne mrożenie listków nadaje im idealny smak i kolor, a wygodne porcje w opakowaniu pozwalają na wybór takiej ilości – jaka jest Ci potrzebna.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Piersi z kurczaka w świątecznej oprawie z sosem żurawinowym i kukurydzą, podane na eleganckim czerwonym talerzu – idealna propozycja na rodzinny obiad.

Schab w galarecie z buraczkami i kukurydzą

Flan z zielonego groszku z grzybami

Flan z zielonego groszku z grzybami

Piernikowe trufle z cieciorki

Piernikowe trufle z cieciorki

Zobacz więcej takich przepisów