Your browser does not support JavaScript! Pierogi ze szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 400 g szpinaku w liściach Bonduelle

  • 400 g mąki pszennej

  • 300 ml passaty pomidorowej

  • 250 g ricotty

  • 100 g cebuli

  • 60 ml oliwy

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • 1-2 liście laurowe

  • Kilka gałązek tymianku

  • Sól i pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Pierogi ze szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym - Krok 1

Do mąki dolewamy stopniowo 220 ml dosyć ciepłej wody (ok. 60℃) i zagniatamy elastyczne ciasto na pierogi. Odstawiamy pod przykryciem, aby odpoczęło.

2

Pierogi ze szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym - Krok 2

Szpinak przesmażamy na oliwie z połową posiekanej cebuli i czosnku. Doprawiamy do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Studzimy.

3

Pierogi ze szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym - Krok 3

Wystudzony szpinak mieszamy z ricottą. Doprawiamy do smaku.

4

Pierogi ze szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym - Krok 4

Resztę cebuli i czosnku szklimy na oliwie. Gdy zmiękną, zalewamy passatą. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

5

Pierogi ze szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym - Krok 5

Ciasto cienko wałkujemy. Wykrawamy krążki i lepimy pierogi, wypełniając je przygotowanym farszem. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

:)

Pierogi ze szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu