Your browser does not support JavaScript!

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Śledzie w śmietanie z pieczarkami i groszkiem - Krok 1

Śledzie umieszczamy w misce, zalewamy zimną wodą i moczymy przez około 3 godziny. W połowie zmieniamy wodę na świeżą. Śledzie osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki.

2

Śledzie w śmietanie z pieczarkami i groszkiem - Krok 2

Pieczarki odsączamy, kroimy w plasterki. Koperek drobno siekamy. Rzodkiewki kroimy w kostkę. Groszek odcedzamy. Cebulę drobno siekamy.

3

Śledzie w śmietanie z pieczarkami i groszkiem - Krok 3

Przygotowujemy sos do śledzi. Do śmietany dodajemy sok z cytryny, musztardę, cukier i pieprz do smaku. Dorzucamy rzodkiewki, pieczarki, cebulkę, groszek i koperek. Mieszamy i odstawiamy do lodówki.

4

Śledzie w śmietanie z pieczarkami i groszkiem - Krok 4

Ziemniaki dokładnie myjemy. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

5

Śledzie w śmietanie z pieczarkami i groszkiem

Na talerze nakładamy ziemniaki i pokrojone śledzie. Polewamy sosem śmietanowym i podajemy.

:)

Śledzie w śmietanie z pieczarkami i groszkiem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła

Czy wiesz, że...

Pierwsze jej hodowle zakładane były we Francji jeszcze w XVI wieku. Była to zasługa francuskiego agronoma Oliviera de Serres. Pierwsze pieczarki wyhodowane we Francji były bardzo drogie i uchodziły za rarytas, prawie na równi z truflami. Szybko jednak zyskały dużą popularność, nie tylko we Francji. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu