
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- trudne
Mięso kroimy w małą kostkę. Oczyszczoną paprykę siekamy w kostkę. Czosnek, chili bez pestek i cebulę drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek, chili i paprykę. Smażymy przez 3-4 minuty. Dorzucamy mięso, smażymy dalej przez około 5-7 minut, aż przestanie być surowe w środku. Pod koniec doprawiamy farsz solą, pieprzem i oregano.
Zawartość patelni przekładamy do miseczki, dodajemy pół puszki odsączonej mieszanki Mexico, mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Każdy płat ciasta francuskiego dzielimy na 15 kwadratów. Na środku każdego kwadratu układamy łyżeczkę farszu. Zlepiamy przeciwległe brzegi, formując pierożki w kształcie trójkąta i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Roztrzepujemy jajko, przy pomocy pędzelka smarujemy nim każdego pierożka. Wierzch pierożków posypujemy sezamem.
Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 15-20 minut, aż wierzch pierożków ładnie się zrumieni.
Podajemy z ulubionym dipem.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej