Your browser does not support JavaScript! Dip z czerwonej fasoli - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

  • 1 puszka Czerwonej fasoli Gotowane Na parze Bonduelle

  • 1 duży lub 2 średniej wielkości ząbki czosnku

  • 6 suszonych pomidorów marynowanych w oliwie

  • 1/3 łyżeczki cayenne (lub więcej do smaku)

  • sól do smaku

  • sok z 1/2 cytryny

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)


Przygotowanie

1

DSC_8298

Czosnek drobno siekamy. Suszone pomidory odsączamy z zalewy i drobno kroimy.

2

DSC_8310

W naczyniu do miksowania umieszczamy fasolę, czosnek, suszone pomidory, cayenne, szczyptę soli i sok z połowy cytryny. Dodajemy 2 łyżki wody. Masę miksujemy na gładko przy pomocy ręcznego blendera, dolewając więcej wody do otrzymania preferowanej konsystencji.

3

DSC_8335

Dip przekładamy do miseczki. jego wierzch kropimy oliwą. Podajemy z ulubionymi dodatkami, pieczywem lub warzywami.

:)

DSC_8327

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu