
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Czosnek drobno siekamy. Suszone pomidory odsączamy z zalewy i drobno kroimy.
W naczyniu do miksowania umieszczamy fasolę, czosnek, suszone pomidory, cayenne, szczyptę soli i sok z połowy cytryny. Dodajemy 2 łyżki wody. Masę miksujemy na gładko przy pomocy ręcznego blendera, dolewając więcej wody do otrzymania preferowanej konsystencji.
Dip przekładamy do miseczki. jego wierzch kropimy oliwą. Podajemy z ulubionymi dodatkami, pieczywem lub warzywami.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej