
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- średnie
Przygotować sos. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać oregano, doprawić solą i pieprzem.
Dodać przecier, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc. Gotować przez 5 minut. Odstawić do przestudzenia.
Brokuły włożyć do wrzątku, doprowadzić do wrzenia, odstawić na 2 minuty. Następnie odcedzić, przelać zimną wodą i podzielić na mniejsze różyczki. Pomidorki przekroić na połówki.
Ciasto podzielić na 12-15 porcji. Uformować niewielkie placki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy placek posmarować sosem pomidorowym, posypać serem. Na wierzchu ułożyć warzywa.
Piec przez 10-12 minut w 220°C.
Nazwa „brokuł” pochodzi od włoskiego słowa „brocco” oznaczającego „łodygę zakończoną kwiatem”. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie w I wieku n.e. był przygotowywany z oliwą, białym winem i czosnkiem. Powoli jednak znikał z talerzy Włochów, aby pojawić się w XVI wieku we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego i północnej Europie. We Francji warzywo spopularyzowała Katarzyna Medycejska, żona króla Henryka II, która mianowała brokuły „włoskim szparagiem”. Do Polski sprowadziła je w XVI wieku królowa Bona. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej