Pierś z indyka faszerowana jabłkiem i soczewicą

Pierś z indyka faszerowana jabłkiem i soczewicą

Składniki

  • 1 puszka Soczewicy “Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml
  • 1,2 kg piersi z indyka
  • 250 g jabłek
  • 50 g cebuli
  • 50 g masła
  • 30 ml oliwy
  • 25 g bułki tartej
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • Sól i pieprz

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Pierś z indyka faszerowana jabłkiem i soczewicą - Składniki

Pierś z indyka faszerowana jabłkiem i soczewicą - Krok 1

Posiekane cebulę i czosnek przesmażamy na oliwie.

Pierś z indyka faszerowana jabłkiem i soczewicą - Krok 2

Gdy cebula zmięknie, dodajemy pokrojone w cienkie półtalarki jabłko i jeszcze chwilę przesmażamy.

Pierś z indyka faszerowana jabłkiem i soczewicą - Krok 3

Dodajemy soczewicę i bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem.

Pierś z indyka faszerowana jabłkiem i soczewicą - Krok 4

W mięsie robimy głęboką kieszeń. Nakładamy do środka farsz i spinamy igłami lub związujemy sznurkiem.

Pierś z indyka faszerowana jabłkiem i soczewicą - Krok 5

Mięso nacieramy chili, słodką papryką, koprem włoskim, solą i pieprzem. Obkładamy masłem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 150℃. Pieczemy około 75 minut.

Pierś z indyka faszerowana jabłkiem i soczewicą

•ᴗ• Pierś z indyka faszerowana jabłkiem i soczewicą

Soczewica Ugotowana Na Parze

Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przygotowywania potraw. Soczewica „Ugotowane na parze” dzięki blanszowaniu na parze charakteryzuje się idealnym smakiem i chrupkością, pięknym kolorem oraz utrzymaniem wielu wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako składnik dań z mięsem, dań kuchni indyjskiej, bliskowschodniej, wegetariańskiej i wegańskiej.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Waniliowy sernik na zimno z karmelizowaną kukurydzą i migdałami

Waniliowy sernik na zimno z karmelizowaną kukurydzą i migdałami

Kulebiak ze szpinakiem, grzybami i fasolą

Kulebiak ze szpinakiem, grzybami i fasolą

Śledzie w śmietanie z pieczarkami i groszkiem

Śledzie w śmietanie z pieczarkami i groszkiem

Zobacz więcej takich przepisów