Your browser does not support JavaScript! Pikantne udka z warzywami z ziołowym sosem - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

  • 1 puszka Młodej marchewki ekstradrobnej Bonduelle 425 ml

  • 300 g niedużych ziemniaków

  • 200 g małych buraków

  • 200 g jogurtu greckiego

  • 4 podudzia z kurczaka

  • 3 łyżki oleju

  • 1 czerwona cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka listków świeżego majeranku

  • 1 łyżka liści świeżej bazylii

  • 1 łyżeczka pikantnej przyprawy do kurczaka

  • 1 łyżeczka miodu

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 1 łyżeczka listków świeżego oregano

  • Sól i pieprz do smaku

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Marchewka ma już ponad kilka tysięcy lat. Jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wyglądała i smakowała zupełnie inaczej. W starożytności można było spróbować białej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomarańczową, popularną dzisiaj odmianę. (więcej)


Przygotowanie

1

Pikantne udka z warzywami z ziołowym sosem - Krok 1

Udka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Przyprawę do kurczaka mieszamy z 2 łyżkami oleju i ⅓ łyżeczki soli. Powstałą marynatą smarujemy mięso, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce na 1 godzinę.

2

Pikantne udka z warzywami z ziołowym sosem - Krok 2

Ziemniaki dokładnie szorujemy, osuszamy, ostrym nożem nacinamy w odstępach 2-3 mm. Buraki i cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce. Warzywa oprószamy solą, mieszamy z łyżką oleju.

3

Pikantne udka z warzywami z ziołowym sosem - Krok 3

Na blasze do pieczenia układamy kurczaka i warzywa. Całość posypujemy posiekanymi listkami majeranku. Pieczemy w temperaturze 180°C z termoobiegiem około 45 minut.

4

Pikantne udka z warzywami z ziołowym sosem - Krok 4

Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną bazylię i oregano, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

5

Pikantne udka z warzywami z ziołowym sosem - Krok 5

Gdy mięso i warzywa będą miękkie, marchewkę odcedzamy z zalewy, mieszamy z miodem, oprószamy solą i pieprzem, a następnie dokładamy na blaszkę. Pieczemy dalej około 5 minut. Kurczaka z warzywami podajemy z dodatkiem ziołowego sosu.

:)

Pikantne udka z warzywami z ziołowym sosem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu