Your browser does not support JavaScript!

Pikantne udka z warzywami z ziołowym sosem

Składniki

  • 1 puszka Młodej marchewki ekstradrobnej Bonduelle 425 ml
  • 300 g niedużych ziemniaków
  • 200 g małych buraków
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 4 podudzia z kurczaka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka listków świeżego majeranku
  • 1 łyżka liści świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka pikantnej przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka listków świeżego oregano
  • Sól i pieprz do smaku

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Pikantne udka z warzywami z ziołowym sosem - Krok 1

Udka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Przyprawę do kurczaka mieszamy z 2 łyżkami oleju i ⅓ łyżeczki soli. Powstałą marynatą smarujemy mięso, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce na 1 godzinę.

2.

Pikantne udka z warzywami z ziołowym sosem - Krok 2

Ziemniaki dokładnie szorujemy, osuszamy, ostrym nożem nacinamy w odstępach 2-3 mm. Buraki i cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce. Warzywa oprószamy solą, mieszamy z łyżką oleju.

3.

Pikantne udka z warzywami z ziołowym sosem - Krok 3

Na blasze do pieczenia układamy kurczaka i warzywa. Całość posypujemy posiekanymi listkami majeranku. Pieczemy w temperaturze 180°C z termoobiegiem około 45 minut.

4.

Pikantne udka z warzywami z ziołowym sosem - Krok 4

Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną bazylię i oregano, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

5.

Pikantne udka z warzywami z ziołowym sosem - Krok 5

Gdy mięso i warzywa będą miękkie, marchewkę odcedzamy z zalewy, mieszamy z miodem, oprószamy solą i pieprzem, a następnie dokładamy na blaszkę. Pieczemy dalej około 5 minut. Kurczaka z warzywami podajemy z dodatkiem ziołowego sosu.

Smacznego!

Pikantne udka z warzywami z ziołowym sosem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.