
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1,5 godz.
- średnie
Udka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Przyprawę do kurczaka mieszamy z 2 łyżkami oleju i ⅓ łyżeczki soli. Powstałą marynatą smarujemy mięso, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce na 1 godzinę.
Ziemniaki dokładnie szorujemy, osuszamy, ostrym nożem nacinamy w odstępach 2-3 mm. Buraki i cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce. Warzywa oprószamy solą, mieszamy z łyżką oleju.
Na blasze do pieczenia układamy kurczaka i warzywa. Całość posypujemy posiekanymi listkami majeranku. Pieczemy w temperaturze 180°C z termoobiegiem około 45 minut.
Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną bazylię i oregano, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gdy mięso i warzywa będą miękkie, marchewkę odcedzamy z zalewy, mieszamy z miodem, oprószamy solą i pieprzem, a następnie dokładamy na blaszkę. Pieczemy dalej około 5 minut. Kurczaka z warzywami podajemy z dodatkiem ziołowego sosu.
Marchewka ma już ponad kilka tysięcy lat. Jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wyglądała i smakowała zupełnie inaczej. W starożytności można było spróbować białej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomarańczową, popularną dzisiaj odmianę. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej