Udka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Przyprawę do kurczaka mieszamy z 2 łyżkami oleju i ⅓ łyżeczki soli. Powstałą marynatą smarujemy mięso, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce na 1 godzinę.
Ziemniaki dokładnie szorujemy, osuszamy, ostrym nożem nacinamy w odstępach 2-3 mm. Buraki i cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce. Warzywa oprószamy solą, mieszamy z łyżką oleju.
Na blasze do pieczenia układamy kurczaka i warzywa. Całość posypujemy posiekanymi listkami majeranku. Pieczemy w temperaturze 180°C z termoobiegiem około 45 minut.
Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną bazylię i oregano, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gdy mięso i warzywa będą miękkie, marchewkę odcedzamy z zalewy, mieszamy z miodem, oprószamy solą i pieprzem, a następnie dokładamy na blaszkę. Pieczemy dalej około 5 minut. Kurczaka z warzywami podajemy z dodatkiem ziołowego sosu.
Napisz komentarz