
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Cebulę drobno siekamy, szklimy na niewielkiej ilości oleju i studzimy. W misce umieszczamy mięso, dodajemy bazylię, chili, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Wbijamy jajko i wyrabiamy masę mięsną, w razie potrzeby dosypując bułkę tartą.
Odrywamy po kawałku mięsnej masy, formujemy małe placuszki. Na środku każdego układamy pieczarkę i oblepiamy ją mięsem, formując klopsiki. Większe pieczarki kroimy na pół.
Formę do pieczenia wykładamy papierem. Układamy na papierze klopsiki. Pieczemy w temp. 180℃ przez około 20 minut.
Klopsiki podajemy na ciepło lub na zimno z dodatkiem ulubionego sosu.
Pierwsze jej hodowle zakładane były we Francji jeszcze w XVI wieku. Była to zasługa francuskiego agronoma Oliviera de Serres. Pierwsze pieczarki wyhodowane we Francji były bardzo drogie i uchodziły za rarytas, prawie na równi z truflami. Szybko jednak zyskały dużą popularność, nie tylko we Francji. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej