
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Przy pomocy szklanki wycinamy krążki z chleba.
Papryki siekamy w paski. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy paprykę, smażymy przez około 7 minut. Wlewamy passatę, dodajemy listki oregano, sól i pieprz do smaku. Gotujemy przez około 5 minut.
Fasolę osączamy i płuczemy. Dodajemy na patelnię i mieszamy z sosem.
Paprykę z pomidorami nakładamy na kromki chleba. Na wierzchu kładziemy po plasterku sera. Pieczemy w temp. 180℃ przez 5-10 minut, aż chleb będzie chrupiący, a ser się przyrumieni. Podajemy udekorowane listkami bazylii.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej