Your browser does not support JavaScript!

Składniki

  • 5 dużych pomidorów

  • 1 duża cebula

  • 2 ząbki czsosnku

  • 1 papryczka chili

  • 1 puszka Soczewicy Gotowane Na parze Bonduelle

  • 1/4 pęczka natki pietruszki

  • 100g suchego ryżu (1/2 szklanki)

  • 100g żółtego sera

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

DSC_9254

Ryż dokładnie płuczemy na sicie, aż woda będzie przezroczysta. Umieszczamy go w garnku, zalewamy szklanką ciepłej wody, dodajemy szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem przez około 10-15 minut, aż wchłonie płyn. Ugotowany ryż spulchniamy widelcem. Studzimy.

2

DSC_9256

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek, chili i natkę drobno siekamy.

3

DSC_9258

Odcinamy „czapeczki” od pomidorów, przy pomocy łyżeczki wydrążamy miąższ.

4

DSC_9260

Cebulę, chili i czosnek podsmażamy na łyżce oleju. Do ugotowanego ryżu dodajemy odsączoną soczewicę, cebulę, czosnek, chili, natkę pietruszki, ¾ startego sera. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

5

DSC_9264

Pomidory nadziewamy powstałym farszem.

6

DSC_9267

Pomidory układamy w naczyniu. Wierzch posypujemy resztą drobno startego sera. Pieczemy bez przykrycia w temp. 180 stopni przez około 20-25 minut.

:)

DSC_9279

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła

Czy wiesz, że...

Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu