Ryż dokładnie płuczemy na sicie, aż woda będzie przezroczysta. Umieszczamy go w garnku, zalewamy szklanką ciepłej wody, dodajemy szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem przez około 10-15 minut, aż wchłonie płyn. Ugotowany ryż spulchniamy widelcem. Studzimy.
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek, chili i natkę drobno siekamy.
Odcinamy „czapeczki” od pomidorów, przy pomocy łyżeczki wydrążamy miąższ.
Cebulę, chili i czosnek podsmażamy na łyżce oleju. Do ugotowanego ryżu dodajemy odsączoną soczewicę, cebulę, czosnek, chili, natkę pietruszki, ¾ startego sera. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Pomidory nadziewamy powstałym farszem.
Pomidory układamy w naczyniu. Wierzch posypujemy resztą drobno startego sera. Pieczemy bez przykrycia w temp. 180 stopni przez około 20-25 minut.
Napisz komentarz