
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- średnie
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Paprykę skrapiamy oliwą i pieczemy przez 15-20 minut w 200 stopniach C. Następnie owijamy szczelnie folią aluminiową.
Pozostałe warzywa kroimy w słupki i podsmażamy lekko. Gdy zaczną się rumienić, zalewamy 1l wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy do miękkości, około 15-20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W gorącym bulionie rozprowadzamy żelatynę i odstawiamy do wystygnięcia.
W oliwie, w której piekła się papryka, obtaczamy karpia i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.
Upieczoną paprykę obieramy ze skórki i oczyszczamy z nasion. Dzielimy na cząstki.
Do miseczek wsypujemy kukurydzę, układamy cząstki papryki, kawałki karpia i zalewamy tężejącym bulionem. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Przed podaniem dekorujemy koperkiem.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej