Paprykę skrapiamy oliwą i pieczemy przez 15-20 minut w 200 stopniach C. Następnie owijamy szczelnie folią aluminiową.
Pozostałe warzywa kroimy w słupki i podsmażamy lekko. Gdy zaczną się rumienić, zalewamy 1l wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy do miękkości, około 15-20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W gorącym bulionie rozprowadzamy żelatynę i odstawiamy do wystygnięcia.
W oliwie, w której piekła się papryka, obtaczamy karpia i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.
Upieczoną paprykę obieramy ze skórki i oczyszczamy z nasion. Dzielimy na cząstki.
Do miseczek wsypujemy kukurydzę, układamy cząstki papryki, kawałki karpia i zalewamy tężejącym bulionem. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Przed podaniem dekorujemy koperkiem.
Napisz komentarz