Your browser does not support JavaScript!

Placki z marchewki, indyka i cieciorki z dipem jogurtowym

Składniki

  • 1 puszka Cieciorki Bonduelle 212 ml (2×106 ml)
  • 150 g piersi z indyka
  • 120 g marchewki
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 100 ml oliwy
  • 30 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 dymka (zielona część)
  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • 1 łyżka świeżej pietruszki
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • Sól
  • Pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Placki z marchewki, indyka i cieciorki z dipem jogurtowym - Krok 1

Świeże zioła (pietruszkę, miętę i bazylię) drobno siekamy i mieszamy z jogurtem naturalnym. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i skrapiamy 1 łyżką oliwy. Odstawiamy.

2.

Placki z marchewki, indyka i cieciorki z dipem jogurtowym - Krok 2

Cieciorkę lekko rozgniatamy widelcem.

3.

Placki z marchewki, indyka i cieciorki z dipem jogurtowym - Krok 3

Indyka drobno kroimy, marchewkę ścieramy na tarce, dymkę siekamy. Dodajemy jajko, mąkę i doprawiamy solą, pieprzem, płatkami chili i kolendrą. Mieszamy.

4.

Placki z marchewki, indyka i cieciorki z dipem jogurtowym - Krok 4

Z przygotowanej masy formujemy niewielkie placki.

5.

Placki z marchewki, indyka i cieciorki z dipem jogurtowym - Krok 5

Smażymy placki na rozgrzanej oliwie na złoty kolor z obu stron. Przekładamy do pojemnika na lunch razem z sosem jogurtowym.

Smacznego!

Placki z marchewki, indyka i cieciorki z dipem jogurtowym

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.