
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 20 min.
- łatwe
Odsączony z zalewy groszek miksujemy na gładki mus.
W misce mieszamy zmiksowany groszek z mąką, proszkiem do pieczenia, jajkiem i 80 g jogurtu. Doprawiamy solą i mieszamy.
Smażymy niewielkie placki na natłuszczonej patelni na złoty kolor z obu stron.
Twarożek mieszamy z pozostałym jogurtem i sokiem z cytryny do smaku.
Na usmażonych plackach wykładamy po łyżce twarożku, kawałku łososia i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej