Your browser does not support JavaScript!

Składniki

  • 1 puszka Groszku “Ugotowane na parze” 425 ml

  • 1 jajko

  • 100 g mąki pszennej

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 100 ml jogurtu naturalnego

  • 50 g twarożku śmietankowego

  • 1/2 pęczka szczypiorku

  • 80 g wędzonego łososia

  • 50 ml oliwy

  • sok z 1/2 cytryny

  • sól

  • pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Placuszki z groszku z twarożkiem i wędzonym łososiem - Krok 1

Odsączony z zalewy groszek miksujemy na gładki mus.

2

Placuszki z groszku z twarożkiem i wędzonym łososiem - Krok 2

W misce mieszamy zmiksowany groszek z mąką, proszkiem do pieczenia, jajkiem i 80 g jogurtu. Doprawiamy solą i mieszamy.

3

Placuszki z groszku z twarożkiem i wędzonym łososiem - Krok 3

Smażymy niewielkie placki na natłuszczonej patelni na złoty kolor z obu stron.

4

Placuszki z groszku z twarożkiem i wędzonym łososiem - Krok 4

Twarożek mieszamy z pozostałym jogurtem i sokiem z cytryny do smaku.

5

Placuszki z groszku z twarożkiem i wędzonym łososiem - Krok 5

Na usmażonych plackach wykładamy po łyżce twarożku, kawałku łososia i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

:)

Placuszki z groszku z twarożkiem i wędzonym łososiem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu