Your browser does not support JavaScript! Placuszki z kukurydzą - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

  • 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelki

  • 30g mąki pszennej (lub bezglutenowej)

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 jajko

  • szczypta soli

  • 1 mała szalotka (opcjonalnie, w wersji na słono)

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)


Przygotowanie

Wkładamy do miski wszystkie składniki (oprócz oleju) i miksujemy blenderem lub mikserem przez ok. minutę.

Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżkę ciasta. Placuszki smażymy ok. 1,5 minuty z każdej strony.

Można je podawać zarówno w wersji na słodko z miodem, dżemem lub świeżymi owocami, jak i na słono – są pyszne z jogurtem, natką pietruszki, słodką papryką.

:)

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Groszek

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu