
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Wkładamy do miski wszystkie składniki (oprócz oleju) i miksujemy blenderem lub mikserem przez ok. minutę.
Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżkę ciasta. Placuszki smażymy ok. 1,5 minuty z każdej strony.
Można je podawać zarówno w wersji na słodko z miodem, dżemem lub świeżymi owocami, jak i na słono – są pyszne z jogurtem, natką pietruszki, słodką papryką.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej