
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Szczypiorek posiekać, szynkę pokroić w drobną kostkę.
Ugotowane jajka przekroić wzdłuż na połówki. Żółtka przełożyć do miski i rozgnieść widelcem.
Do żółtek dodać kukurydzę z chilli, szynkę, szczypiorek, majonez i chrzan. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Delikatnie wymieszać.
Białka jajek wypełnić przygotowanym farszem.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej