Marchewki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Łodygę selera obieramy z włókien, kroimy w kosteczkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Od boczku odkrawamy skórę i wyrzucamy ją. Boczek kroimy na podłużne paseczki lub kostkę.
Nagrzewamy dużą patelnię. Na suche dno wrzucamy boczek, smażymy kilka minut, aż ładnie się zarumieni. Jeśli boczek jest chudy, na dno patelni należy dolać niewielką ilość tłuszczu.
Na patelnię dodajemy czosnek, cebulę, seler i marchewkę. Smażymy około 4-5 minut.
Dodajemy pomidory, około pół szklanki wody, roztarty na palcach majeranek oraz wędzoną paprykę. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dolewamy więcej wody na patelnię.
Pod koniec dodajemy odsączoną fasolę, doprawiamy sos solą i pieprzem do smaku i chwilkę podgrzewamy.
Potrawkę z boczku i fasoli podajemy z dodatkiem świeżego pieczywa.
Napisz komentarz