Your browser does not support JavaScript! Potrawka z fasoli i wędzonego boczku - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 150g surowego wędzonego boczku

  • 2 puszki Białej fasoli Bonduelle

  • 1 cebula

  • 1-2 ząbki czosnku

  • 1 duża lub 2 średniej wielkości marchewki

  • 1 łodyga selera naciowego

  • 1 puszka pomidorów, bez skóry, posiekanych (400g)

  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku

  • 1 łyżeczka majeranku

  • sól i pieprz do smaku

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)


Przygotowanie

1

DSC_7927

Marchewki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Łodygę selera obieramy z włókien, kroimy w kosteczkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Od boczku odkrawamy skórę i wyrzucamy ją. Boczek kroimy na podłużne paseczki lub kostkę.

2

DSC_7932

Nagrzewamy dużą patelnię. Na suche dno wrzucamy boczek, smażymy kilka minut, aż ładnie się zarumieni. Jeśli boczek jest chudy, na dno patelni należy dolać niewielką ilość tłuszczu.

3

DSC_7943

Na patelnię dodajemy czosnek, cebulę, seler i marchewkę. Smażymy około 4-5 minut.

4

DSC_7948

Dodajemy pomidory, około pół szklanki wody, roztarty na palcach majeranek oraz wędzoną paprykę. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dolewamy więcej wody na patelnię.

5

DSC_7957

Pod koniec dodajemy odsączoną fasolę, doprawiamy sos solą i pieprzem do smaku i chwilkę podgrzewamy.

6

DSC_7992
Potrawkę z boczku i fasoli podajemy z dodatkiem świeżego pieczywa.

:)

DSC_7971

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu