
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- średnie
Marchewki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Łodygę selera obieramy z włókien, kroimy w kosteczkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Od boczku odkrawamy skórę i wyrzucamy ją. Boczek kroimy na podłużne paseczki lub kostkę.
Nagrzewamy dużą patelnię. Na suche dno wrzucamy boczek, smażymy kilka minut, aż ładnie się zarumieni. Jeśli boczek jest chudy, na dno patelni należy dolać niewielką ilość tłuszczu.
Na patelnię dodajemy czosnek, cebulę, seler i marchewkę. Smażymy około 4-5 minut.
Dodajemy pomidory, około pół szklanki wody, roztarty na palcach majeranek oraz wędzoną paprykę. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dolewamy więcej wody na patelnię.
Pod koniec dodajemy odsączoną fasolę, doprawiamy sos solą i pieprzem do smaku i chwilkę podgrzewamy.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej