Potrawka z fasoli i wędzonego boczku

Zdjęcie Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 150g surowego wędzonego boczku
  • 2 puszki Białej fasoli Bonduelle
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 duża lub 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 puszka pomidorów, bez skóry, posiekanych (400g)
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Zdjęcie Warzywne Inspiracje

DSC_7927

Marchewki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Łodygę selera obieramy z włókien, kroimy w kosteczkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Od boczku odkrawamy skórę i wyrzucamy ją. Boczek kroimy na podłużne paseczki lub kostkę.

DSC_7932

Nagrzewamy dużą patelnię. Na suche dno wrzucamy boczek, smażymy kilka minut, aż ładnie się zarumieni. Jeśli boczek jest chudy, na dno patelni należy dolać niewielką ilość tłuszczu.

DSC_7943

Na patelnię dodajemy czosnek, cebulę, seler i marchewkę. Smażymy około 4-5 minut.

DSC_7948

Dodajemy pomidory, około pół szklanki wody, roztarty na palcach majeranek oraz wędzoną paprykę. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dolewamy więcej wody na patelnię.

DSC_7957

Pod koniec dodajemy odsączoną fasolę, doprawiamy sos solą i pieprzem do smaku i chwilkę podgrzewamy.

DSC_7992Potrawkę z boczku i fasoli podajemy z dodatkiem świeżego pieczywa.

DSC_7971

•ᴗ• Zdjęcie Warzywne Inspiracje
http://Zdjęcie%20Warzywne%20Inspiracje

Biała Fasola

Fasole używane są w kuchni międzynarodowej już od bardzo dawna. Nadają daniom smak i walory odżywcze. Te od Bonduelle charakteryzują się niezwykłą chrupkością. Biała Fasola świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek, zup, past, a także w daniach wegetariańskich i wegańskich.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Zdjęcie Warzywne Inspiracje

Piknikowa sałatka z kaszą jaglaną i warzywami

Jajka w sosie tatarskim - Krok 5

Jajka w sosie tatarskim

Tabbouleh z pieczarkami marynowanymi

Tabbouleh z pieczarkami marynowanymi

Zobacz więcej takich przepisów