Your browser does not support JavaScript!

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Roślinna rolada szpinakowa - Krok 1

Marchewkę kroimy w cienkie plasterki albo robimy wstążki za pomocą obieraczki lub mandoliny. Oprószamy wędzoną solą i skrapiamy 25 ml oleju. Pieczemy 15 minut w 180℃ lub do miękkości. Marchewka nie powinna się przypiec. Wyjmujemy z piekarnika, dodajemy sos sojowy i 5 ml octu (1 łyżeczka). Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Marchewkę można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce.

2

Roślinna rolada szpinakowa - Krok 2

Szpinak rozmrażamy na patelni i podsmażamy, aż odparuje z niego cały płyn. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.

3

Roślinna rolada szpinakowa - Krok 3

60 ml zalewy z groszku mieszamy z 15 ml octu i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Odstawiamy w chłodne miejsce.

4

Roślinna rolada szpinakowa - Krok 4

Mąkę z ciecierzycy zalewamy wrzątkiem i miksujemy na gładki mus. Dodajemy pozostałe 75 ml oleju i ponownie miksujemy. Do masy przypominającej ubite żółtka dodajemy szpinak i mieszamy do połączenia. Dodajemy ubitą pianę z zalewy z groszku, a następnie mąkę pszenną. Mieszamy. Masę rozsmarowujemy na blasze piekarnikowej wyłożonej pergaminem i pieczemy ok 15-20 minut w 180℃. Studzimy przykryte ściereczką.

5

Roślinna rolada szpinakowa - Krok 5

Szpinakową podstawę rolady smarujemy serkiem roślinnym, posypujemy groszkiem i wykładamy marynowaną marchewkę. Oprószamy pieprzem. Rolujemy i schładzamy. Przed podaniem kroimy na plastry.

:)

Roślinna rolada szpinakowa

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)

Komentarze

  • Maria
    12 grudnia 2021 o 01:33

    Super przepis, uwielbiam szpinak

    • Warzywne Inspiracje
      13 grudnia 2021 o 09:12

      To też jeden z naszych ulubionych przepisów <3 W tym roku postanowiliśmy przygotować tradycyjną roladę w tej 100% roślinnej wersji i wyszła przepyszna! A zalewa z groszku ubiła się na puszystą pianę – warto eksperymentować <3 Pozdrawiamy Cię serdecznie!

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu