Składniki

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Roślinna rolada szpinakowa - Składniki

Roślinna rolada szpinakowa - Krok 1

Marchewkę kroimy w cienkie plasterki albo robimy wstążki za pomocą obieraczki lub mandoliny. Oprószamy wędzoną solą i skrapiamy 25 ml oleju. Pieczemy 15 minut w 180℃ lub do miękkości. Marchewka nie powinna się przypiec. Wyjmujemy z piekarnika, dodajemy sos sojowy i 5 ml octu (1 łyżeczka). Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Marchewkę można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce.

Roślinna rolada szpinakowa - Krok 2

Szpinak rozmrażamy na patelni i podsmażamy, aż odparuje z niego cały płyn. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.

Roślinna rolada szpinakowa - Krok 3

60 ml zalewy z groszku mieszamy z 15 ml octu i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Odstawiamy w chłodne miejsce.

Roślinna rolada szpinakowa - Krok 4

Mąkę z ciecierzycy zalewamy wrzątkiem i miksujemy na gładki mus. Dodajemy pozostałe 75 ml oleju i ponownie miksujemy. Do masy przypominającej ubite żółtka dodajemy szpinak i mieszamy do połączenia. Dodajemy ubitą pianę z zalewy z groszku, a następnie mąkę pszenną. Mieszamy. Masę rozsmarowujemy na blasze piekarnikowej wyłożonej pergaminem i pieczemy ok 15-20 minut w 180℃. Studzimy przykryte ściereczką.

Roślinna rolada szpinakowa - Krok 5

Szpinakową podstawę rolady smarujemy serkiem roślinnym, posypujemy groszkiem i wykładamy marynowaną marchewkę. Oprószamy pieprzem. Rolujemy i schładzamy. Przed podaniem kroimy na plastry.

Roślinna rolada szpinakowa

•ᴗ• Roślinna rolada szpinakowa
http://Opakowanie%20mrożonego%20siekanego%20szpinaku%20marki%20Bonduelle%20o%20wadze%20400g.

Szpinak Siekany w Kulkach

Szpinaki od Bonduelle zbierane są, gdy listki są jeszcze młode – to właśnie dzięki temu mają tak delikatny smak. Indywidualne mrożenie listków nadaje im idealny smak i kolor, a wygodne porcje w opakowaniu pozwalają na wybór takiej ilości – jaka jest Ci potrzebna.

Komentarze 2

  • Maria
    12 grudnia 2021 o 01:33

    Super przepis, uwielbiam szpinak

    • Warzywne Inspiracje
      13 grudnia 2021 o 09:12

      To też jeden z naszych ulubionych przepisów <3 W tym roku postanowiliśmy przygotować tradycyjną roladę w tej 100% roślinnej wersji i wyszła przepyszna! A zalewa z groszku ubiła się na puszystą pianę – warto eksperymentować <3 Pozdrawiamy Cię serdecznie!

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Salsa z mango, fasoli i cieciorki

Salsa z mango, fasoli i cieciorki

Roladki z cukinii nadziewane suszonymi pomidorami i orzechami na białym talerzu, podane z listkami bazylii i świeżymi pomidorami w tle.

Roladki z cukinii z suszonymi pomidorami i cieciorką

Świąteczna sałatka z kiełbasą, ziemniakami, kukurydzą i groszkiem

Świąteczna sałatka z kiełbasą, ziemniakami, kukurydzą i groszkiem

Zobacz więcej takich przepisów