Your browser does not support JavaScript! Klopsiki z indyka w sosie koperkowym - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Sk艂adniki

  • 1 Kaszetka z Burakiem Bonduelle 160 g

  • 400 ml bulionu warzywnego

  • 350 g mielonego mi臋sa z indyka

  • 150 ml 艣mietanki krem贸wki

  • 25 g bu艂ki tartej

  • 10 g m膮ki pszennej

  • 2-3 ziarna ziela angielskiego

  • 2 li艣cie laurowe

  • 1 p臋czek koperku

  • 1 jajko

  • S贸l i pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Pulpety z indyka z kasz膮 z sosem koperkowym - Krok 1

Kaszetk臋 gotujemy 7 minut w lekko osolonym wrz膮tku.

2

Pulpety z indyka z kasz膮 z sosem koperkowym - Krok 2

Z mi臋sa, jajka, bu艂ki tartej, ugotowanej kaszy, soli i pieprzu zagniatamy mas臋 na pulpety. Formujemy kotleciki wielko艣ci orzecha w艂oskiego.

3

Pulpety z indyka z kasz膮 z sosem koperkowym - Krok 3

Pulpety gotujemy 10 minut w bulionie z dodatkiem li艣ci laurowych i ziela angielskiego.

4

Pulpety z indyka z kasz膮 z sosem koperkowym - Krok 4

Ugotowane pulpety przek艂adamy na talerz. M膮k臋 rozprowadzamy w 艣mietance. Dodajemy 2-3 艂y偶ki bulionu , a nast臋pnie mieszaj膮c, wlewamy zawiesin臋 do gotuj膮cego si臋 wywaru. Doprawiamy do smaku pieprzem, sol膮, je艣li to konieczne. Gotujemy na wolnym ogniu kilka minut. Na koniec dodajemy posiekany koperek.

5

Pulpety z indyka z kasz膮 z sosem koperkowym - Krok 5 鈥 r贸wnie dobrze smakuj膮 w sosie pieczarkowym

Pulpety przek艂adamy do sosu i podgrzewamy kilka minut.

:)

Pulpety z indyka z kasz膮 z sosem koperkowym

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Ma艂gorzata Gutral

Czy wiesz, 偶e...

Podobnie jak jego kuzynka botwina, wszystkie znane odmiany buraka pochodz膮 od buraka dziekiego, kt贸ry do dzisiaj ro艣nie przy wybrze偶ach Oceanu Atlantyckiego i Morza 艢r贸dziemnego, a tak偶e w rejonach Morze Kaspijskiego i Czarnego. Pierwsze wzmianki o buraku pojawiaj膮 si臋 ju偶 w VII wieku p.n.e. w pismach z Babilonii. Kolejne uprawy buraka pojawia艂y si臋 w Grecji i staro偶ytnym Rzymie. (wi臋cej)

Napisz komentarz

Oce艅 przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i bloger贸w kulinarnych. Jako mi艂o艣nicy r贸偶norodnej kuchni opartej o produkty ro艣linne wierzymy, 偶e ka偶dy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz wi臋cej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejd藕 do sklepu

Klopsiki z indyka w sosie nie tylko na obiad

Klopsiki z mi臋sa to bardzo popularne danie podawane w polskich domach. Dzi艣 coraz bardziej preferuje si臋 pulpeciki z mi臋sa drobiowego. Ch臋tnie po nie si臋gamy, bo jest zdrowe, smaczne i zawiera du偶o bia艂ka. Mi臋so drobiowe 艣wietnie komponuje si臋 z wieloma dodatkami. Zawiera spore ilo艣ci witamin B12 i A. Pe艂nowarto艣ciowe bia艂ko jest dobrze przyswajane przez organizm. Coraz bardziej popularne, opr贸cz mi臋sa z kurczaka, staje si臋 mi臋so indycze. Ma przyjemny zapach po upieczeniu, poza tym jest kruche i soczyste i 艂atwo si臋 kroi. Mog膮 je je艣膰 dzieci i osoby w podesz艂ym wieku ze wzgl臋du na niskokaloryczno艣膰 i lekkostrawno艣膰. Mi臋so indyka ma jeszcze t臋 zalet臋, 偶e mo偶na je szybko przygotowa膰 鈥 upiec w piekarniku, ugotowa膰, usma偶y膰, dusi膰, a tak偶e grillowa膰. Popularne klopsiki to na tyle uniwersalne danie, 偶e mo偶emy je serwowa膰 praktycznie na wiele okazji 鈥 od lunchu, przez obiad, a偶 po kolacj臋. Bardzo uniwersalne s膮 klopsiki z indyka w sosie.聽

Sos 鈥 niezwyk艂y dodatek

Mi臋so drobiowe ma 艂agodny smak, wi臋c klopsiki z indyka b臋d膮 pasowa艂y do wielu rodzaj贸w sos贸w. Najbardziej popularny jest chyba sos koperkowy. Koperkiem mo偶emy cieszy膰 si臋 przez ca艂y rok, przechowuj膮c go w zamra偶arce. Najlepiej zamrozi膰 te posiekane zielone listki wczesnym latem, kiedy maj膮 intensywny smak i zapach. Zim膮 b臋d膮 nas cieszy膰 bogatym aromatem w wielu daniach. Klopsiki z indyka w sosie koperkowym mo偶emy przygotowa膰 dzie艅 wcze艣niej, a gdy chcemy je poda膰 do obiadu, odgrzejmy je w piekarniku. Do delikatnych klopsik贸w z mi臋sa drobiowego doskonale pasuje tak偶e sos chrzanowy. Ten dodatek pog艂臋bia naturalny smak mi臋sa, a tak偶e zapobiega jego wysuszeniu. Klopsikami z indyka w sosie pieczeniowym nie powstydzi si臋 偶aden kucharz. Chude mi臋so indycze b臋dzie smakowa艂o tak偶e w towarzystwie sosu 艣mietanowego albo sosu serowego. Do tego drugiego dodajemy sera z niebiesk膮 ple艣ni膮 (np. gorgonzol臋), st膮d te偶 ma on lekko orzechowy smak. Ten sos bardzo dobrze komponuje si臋 z warzywami, takimi jak cukinia czy pomidory. Z regu艂y indyk, jako bia艂e mi臋so, dobrze sprawdzi si臋 w towarzystwie delikatniejszych sos贸w.