Składniki

  • 1 Kaszetka z Burakiem Bonduelle 160 g
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 350 g mielonego mięsa z indyka
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 25 g bułki tartej
  • 10 g mąki pszennej
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 pęczek koperku
  • 1 jajko
  • Sól i pieprz

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

pulpeciki z indyka w sosie - Składniki

Pulpety z indyka z kaszą z sosem koperkowym - Krok 1

Kaszetkę gotujemy 7 minut w lekko osolonym wrzątku.

Pulpety z indyka z kaszą z sosem koperkowym - Krok 2

Z mięsa, jajka, bułki tartej, ugotowanej kaszy, soli i pieprzu zagniatamy masę na pulpety. Formujemy kotleciki wielkości orzecha włoskiego.

Pulpety z indyka z kaszą z sosem koperkowym - Krok 3

Pulpety gotujemy 10 minut w bulionie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.

Pulpety z indyka z kaszą z sosem koperkowym - Krok 4

Ugotowane pulpety przekładamy na talerz. Mąkę rozprowadzamy w śmietance. Dodajemy 2-3 łyżki bulionu , a następnie mieszając, wlewamy zawiesinę do gotującego się wywaru. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą, jeśli to konieczne. Gotujemy na wolnym ogniu kilka minut. Na koniec dodajemy posiekany koperek.

Pulpety z indyka z kaszą z sosem koperkowym - Krok 5 – równie dobrze smakują w sosie pieczarkowym

Pulpety przekładamy do sosu i podgrzewamy kilka minut.

Pulpety z indyka z kaszą z sosem koperkowym

•ᴗ• Pulpety z indyka z kaszą z sosem koperkowym

Klopsiki z indyka w sosie nie tylko na obiad

Klopsiki z mięsa to bardzo popularne danie podawane w polskich domach. Dziś coraz bardziej preferuje się pulpeciki z mięsa drobiowego. Chętnie po nie sięgamy, bo jest zdrowe, smaczne i zawiera dużo białka. Mięso drobiowe świetnie komponuje się z wieloma dodatkami. Zawiera spore ilości witamin B12 i A. Pełnowartościowe białko jest dobrze przyswajane przez organizm. Coraz bardziej popularne, oprócz mięsa z kurczaka, staje się mięso indycze. Ma przyjemny zapach po upieczeniu, poza tym jest kruche i soczyste i łatwo się kroi. Mogą je jeść dzieci i osoby w podeszłym wieku ze względu na niskokaloryczność i lekkostrawność. Mięso indyka ma jeszcze tę zaletę, że można je szybko przygotować – upiec w piekarniku, ugotować, usmażyć, dusić, a także grillować. Popularne klopsiki to na tyle uniwersalne danie, że możemy je serwować praktycznie na wiele okazji – od lunchu, przez obiad, aż po kolację. Bardzo uniwersalne są klopsiki z indyka w sosie. 

Sos – niezwykły dodatek

Mięso drobiowe ma łagodny smak, więc klopsiki z indyka będą pasowały do wielu rodzajów sosów. Najbardziej popularny jest chyba sos koperkowy. Koperkiem możemy cieszyć się przez cały rok, przechowując go w zamrażarce. Najlepiej zamrozić te posiekane zielone listki wczesnym latem, kiedy mają intensywny smak i zapach. Zimą będą nas cieszyć bogatym aromatem w wielu daniach. Klopsiki z indyka w sosie koperkowym możemy przygotować dzień wcześniej, a gdy chcemy je podać do obiadu, odgrzejmy je w piekarniku. Do delikatnych klopsików z mięsa drobiowego doskonale pasuje także sos chrzanowy. Ten dodatek pogłębia naturalny smak mięsa, a także zapobiega jego wysuszeniu. Klopsikami z indyka w sosie pieczeniowym nie powstydzi się żaden kucharz. Chude mięso indycze będzie smakowało także w towarzystwie sosu śmietanowego albo sosu serowego. Do tego drugiego dodajemy sera z niebieską pleśnią (np. gorgonzolę), stąd też ma on lekko orzechowy smak. Ten sos bardzo dobrze komponuje się z warzywami, takimi jak cukinia czy pomidory. Z reguły indyk, jako białe mięso, dobrze sprawdzi się w towarzystwie delikatniejszych sosów.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Muffiny wytrawne

Muffiny wytrawne

Frytki z fasolki szparagowej

Frytki z fasolki szparagowej

Domowy placek z brzoskwiniami posypany cukrem pudrem, podany na eleganckim talerzu – idealny przepis na letni deser.

Ciasto marchewkowe z morelami

Zobacz więcej takich przepisów