Klopsiki z indyka w sosie nie tylko na obiad
Klopsiki z mięsa to bardzo popularne danie podawane w polskich domach. Dziś coraz bardziej preferuje się pulpeciki z mięsa drobiowego. Chętnie po nie sięgamy, bo jest zdrowe, smaczne i zawiera dużo białka. Mięso drobiowe świetnie komponuje się z wieloma dodatkami. Zawiera spore ilości witamin B12 i A. Pełnowartościowe białko jest dobrze przyswajane przez organizm. Coraz bardziej popularne, oprócz mięsa z kurczaka, staje się mięso indycze. Ma przyjemny zapach po upieczeniu, poza tym jest kruche i soczyste i łatwo się kroi. Mogą je jeść dzieci i osoby w podeszłym wieku ze względu na niskokaloryczność i lekkostrawność. Mięso indyka ma jeszcze tę zaletę, że można je szybko przygotować – upiec w piekarniku, ugotować, usmażyć, dusić, a także grillować. Popularne klopsiki to na tyle uniwersalne danie, że możemy je serwować praktycznie na wiele okazji – od lunchu, przez obiad, aż po kolację. Bardzo uniwersalne są klopsiki z indyka w sosie.
Sos – niezwykły dodatek
Mięso drobiowe ma łagodny smak, więc klopsiki z indyka będą pasowały do wielu rodzajów sosów. Najbardziej popularny jest chyba sos koperkowy. Koperkiem możemy cieszyć się przez cały rok, przechowując go w zamrażarce. Najlepiej zamrozić te posiekane zielone listki wczesnym latem, kiedy mają intensywny smak i zapach. Zimą będą nas cieszyć bogatym aromatem w wielu daniach. Klopsiki z indyka w sosie koperkowym możemy przygotować dzień wcześniej, a gdy chcemy je podać do obiadu, odgrzejmy je w piekarniku. Do delikatnych klopsików z mięsa drobiowego doskonale pasuje także sos chrzanowy. Ten dodatek pogłębia naturalny smak mięsa, a także zapobiega jego wysuszeniu. Klopsikami z indyka w sosie pieczeniowym nie powstydzi się żaden kucharz. Chude mięso indycze będzie smakowało także w towarzystwie sosu śmietanowego albo sosu serowego. Do tego drugiego dodajemy sera z niebieską pleśnią (np. gorgonzolę), stąd też ma on lekko orzechowy smak. Ten sos bardzo dobrze komponuje się z warzywami, takimi jak cukinia czy pomidory. Z reguły indyk, jako białe mięso, dobrze sprawdzi się w towarzystwie delikatniejszych sosów.
Napisz komentarz